Egészségünk titkairól beszélt Szentesen – Vitaminguru és reformer

Egyre többen ismerik és fogyasztják rendszeresen a Lenkei étrend-kiegészítõ készítményeket, olvassák az újabb és újabb könyveket, amelyek Dr. Lenkei Gábor tollából születtek arról, hogyan lehetnénk sokkal egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak. Egyáltalán van-e, s ha van, mi a hosszú élet titka.

Szentesen harmadik alkalommal találkozhatott vele népes közönsége február ötödikén, amikor beszélgetésünk készült.
– Doktor Úr! Vegyünk alapul egy középkorú embert, akinek 6,9 koleszterin szintje mindig csillagos a vérképén. Mit kell tennie, hogy beleférjen az elvárt értékbe, egyáltalán bele kell férnie?
– Az elfogadható normál koleszterinszintet az arra hivatott bizottság egyre lejjebb és lejjebb viszi, s emiatt több kardiológus tiltakozik most is. Ez alapján a norvég lakosság nyolcvan százalékának már koleszterin csökkentõt kellene szednie. Amikor én voltam orvostanhallgató, a mostaninál magasabb értékek számítottak normálisnak. Tény, hogy sok, egymással ellentétes tudományos adat létezik, és ezeket az emberek nem ismerhetik meg.

– Ezzel az értékkel tehát nem kell aggódni?
– Eretnekség volna részemrõl azt mondani, hogy nem. Az emberek nem állnak azoknak a tudományos adatoknak a birtokában, amelyek a szabad döntéseikben segítenék õket, így ki vannak szolgáltatva a tekintélyelvû orvostudomány parancsainak, ijesztgetéseinek.
– Mi a helyzet a túlsúly problémával?
– A túlsúly valóban probléma, aminek több oka is lehet. Akár pajzsmirigy alulmûködés, de leginkább valamilyen táplálkozási zavar. Ilyen az ásványi anyagok és vitaminok hiánya, vagy a cukor, szánhidrátok túlzott fogyasztása, akár a zsírszegény (nem tévedés – szerk.) étrend is.
– Az állandó étolaj használat tehát helytelen?
– Minden szélsõség helytelen. Nem bizonyított ugyanis, hogy a zsírok kártékony hatással lennének a szervezetre, legalábbis nem áll rendelkezésre ilyen tudományos magyarázat.
Ön bizonyára megcáfolja azt az állítást is, hogy az elkövetkezõ évtizedekben jelentõsen nõhet a rákbetegek száma hazánkban…
– Nem tudom, ki és mire alapozza ezt az állítást. Elfogadhatatlannak tartom, semmilyen okot sem látok arra, hogy így történjen.

– Milyen témában készül a következõ könyve?
– Nagyon sikeres az elsõ egészség zsebkönyvünk is, ezért arra gondoltam, sorozat formájában most inkább ilyen, utazáskor, bárhol, bármikor könnyen kézbe vehetõ, tájékoztató könyvecskékkel rukkoljunk elõ. Rengeteg téma kínálkozik, de a következõ az antibiotikumok túlzott adagolásának káros hatásaival foglalkozik majd. Szánunk egy ilyen füzetet arra is, hogy a baktériumok és vírusok témában rendet tegyünk, mert korántsem olyan borús a kép, mint amilyenre azt sokan festik.
– Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és a vegyszerezés…
– Igen, fogyasszunk rendszeresen zöldség- és gyümölcsféléket, ám azokat csak ellenõrzött forrásból, õstermelõtõl szerezzük be, vagy állítsuk elõ magunk megfelelõ minõségben. Tudjuk, hogy a mezõgazdaságban éles a verseny, az igényes bio termesztés azonban a jövõben is megtalálja a helyét.
– Végezetül: mit üzen a szentesieknek?
– Meglepõ és örömteli az a lelkesedés, ami ebben a városban fogad minden látogatásom alkalmával. Egészen különleges a hangulata, nagyon a szívembe zártam Szentest.
Dr. Lenkei Gábor következõ elõadására városunkban május 7-én kerül sor.
Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.