Lecithin, az agy karbantartója

A szellemi frissesség megõrzése, a jó memória, valamint a kiegyensúlyozott közérzet minden életkorban fontos. A fiatalabb generációk, fõleg az egyetemisták, fõiskolások esetében egy-egy vizsgához rengeteget kell készülni, a jó memória ezért döntõ lehet. A középkorúaknál az emlékezõképesség, a jó szellemi kondíció ma már szinte egzisztenciális kérdés, különösen akkor, amikor a nyugdíjkorhatár emelkedik.

Más-más mértékben, de minden foglalkozás szellemi teljesítményt követel. Idõs embereknél elsõsorban az idõskori elbutulás, a rövid távú emlékezetkiesés, az Alzheimer-kór ronthatja az életminõséget.
A lecithin a természetes forrása a foszfatidilkolinnak, a foszfatidilinozitolnak, a foszfatidilszerinnek és egyéb foszfatidoknak. A foszfolipidek a sejtmembrán fontos alkotóelemei. Az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van lecithinre. E nélkül a sejtmembrán károsodik. A membránra azért van szüksége a sejtnek, mert az megvédi az oxidáció okozta károsodástól. A sejtmembrán, mely meghatározza, hogy mely tápanyag hagyhatja el a sejtet, illetve léphet be oda, fõként lecithinbõl áll.
A védõhüvely az agy és az idegsejtek körül foszfolipideket tartalmaz, olyanokat, amelyek a lecithinben is találhatóak.
A lecithin B-vitaminokban gazdag. Habár a lecithin egy zsírszerû anyag, mégis emulgeálószerként hat. Hozzájárul a zsírok és a koleszterin lebontásához. Lehetõvé teszi a zsírok, mint amilyen a koleszterin is, vízben való feloldását és a szervezetbõl való eltávolítását. Az életfontos szervek és az érrendszer védve van a zsíroktól, ha a lecithint beépítjük a diétánkba.
A lecithin a sejtmembrán fontos alkotórésze és a sejt mûködésének életfontosságú eleme. Különösen sok lecithint tartalmaz a máj és az agy. Jelentõs mértékben fordul elõ a központi idegrendszerben, az epében, a sejtmembránban és a hímivarsejtben.
Túlnyomórészt telítetlen zsírsavakból áll. Két fõ alkotórésze a kolin és inozitol, amelyet a máj állít elõ, ezen kívül nagy mennyiségû foszfátot is tartalmaz. Ha valaki túl sok zsiradékot fogyaszt, a termelt mennyiség kevés a máj védelméhez. Ezért lecithin szedése javasolt a zsíros ételek kedvelõinek, elhízott embereknek, nagy mennyiségû alkoholt fogyasztóknak!
A lecithin fõ funkciója az, hogy megakadályozza a májban a felesleges zsír lerakódását. A lecithin szükséges az epehólyagban lévõ koleszterin oldatban tartásához, vagyis az epekõ (koleszterinkõ) kialakulásának megelõzéséhez. Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal csökken az infarktus, az érelmeszesedés esélye. Szükséges a máj méregtelenítõ mûködéséhez is, mert a zsír-oldékony mérgek segítségével válnak hozzáférhetõvé az enzimek számára.
Antioxidáns hatása is van. Mérsékli a hajhullást, erõsíti a körmöket. Az agysejtekben emlékezést segítõ vegyület képzõdik belõle. Ezért javasolt diákoknak, idõs korban szenilitás megelõzésére, emlékezõképesség javítására. Elõnyösen befolyásolja az idegmûködést, alvászavarok, szorongások kezelésére is használható. Növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Komoly mértékben csökkenti, esetenként meg is szüntetheti az izületi fájdalmakat. Ez, és magas foszfáttartalma, amely a test energia-háztartásában játszik nagy szerepet, kiemelten szükségessé teszi sportolók számára is.
A lecithin számos táplálékunkban megtalálható, azonban a bevitt menynyiség az utóbbi idõben elterjedt zsírszegény táplálkozás, modern olajfinomítási módszerek és termesztési eljárások következtében a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hasonlóan, jelentõsen csökkent.
Alkalmazása javasolt:
* szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés ellen,
* az idegrendszer erõsítésére,
* férfiaknál szexuális problémák esetén,
* epe problémák megelõzésére,
* magas koleszterinszint esetén,
* kismamáknak,
* fáradékonyságra, betegség utáni felépülési idõszakban,
* gyermekeknek a növekedéshez,
* haj és köröm erõsítésére, szépítésére,
* nagy fizikai és/vagy szellemi megterhelés esetén.
* feledékenység, koncentrációs zavaroknál, tanulási nehézségekkor.
* alkoholfogyasztás vagy tartós gyógyszerszedéskor.
                                                                 
Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár,  fitoterapeuta, 
az Aryan Természetgyógyász Oktató Központ óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.