IX. Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Nap – Böllérshow a javából!

Március 5-én szombaton négyfõs csapatok versenyeznek értékes díjakért és elismerésért Gádoroson a kilencedik alkalommal megrendezett nemzetközi disznótoros napon.

Gyülekezõ reggel hat órakor az Általános Iskolában (Iskola u. 4.). Megnyitó, majd a csapatok felvonulása következik. Két csapat kap egy sertést (kb. 100-110 kg), amit együtt szúrnak le, utána minden csapat fél sertést dolgoz fel. Pörzsölés fatüzeléses pörzsölõvel vagy szalmával. (Aki gázzal szeretné befejezni a pörzsölést, az hozzon magával gázpalackot és pörzsölõt!) Leszúrás elõtt a kábítás kötelezõ!
A feldolgozáshoz a csapatok megkapják a teljes fél sertést, amelybõl kolbászt és hurkát kell készíteniük, valamint egy másfajta disznótoros terméket (specialitást) is.
A rendezõség az elkészült termékekbõl 3-3 kg kolbászt és hurkát kér vissza, a többi termék, hús stb. a csapatoké marad. A sertések feldolgozása és az asztalok feldíszítése az udvaron felállított sátrak alatt lesz. (Azon csapatok számára, akik csak vasárnap utaznak haza, a rendezõség biztosítja a termékek õrzését és hûtését.)
A termékeket 13.00 órára kell elkészíteni és az asztalt a zsûrizéshez feldíszíteni. A zsûrizéshez 12.00 órára kell elkészíteni egy kb. 10 dkg-os kolbászt és hurkát is, amelyet megsütnek, hogy a termékek ízletességét is bírálni lehessen.

A versenyzõ csapatoknak ebéd és jó hangulat biztosítva lesz!
A ZSÛRI ELNÖKE: BENKE LÁSZLÓ MESTERSZAKÁCS.
Nevezési, részvételi díj: 15.000 Ft/csapat, amit a helyszínen kell befizetni.
A rendezõk biztosítják az élõ sertést, a pörzsöléshez a szalmát, igény szerint fatüzeléses pörzsölõt (kérik elõre jelezni!), üstöt, üstházat valamint az elmaradhatatlan gádorosi pálinkát sertéskörömben kínálva.
A csapatok biztosítják:
– fûszerek, valamint bél,
– eszközök (edény a hurka, kolbász keveréséhez, kézi húsdaráló és töltõ, kés, vágódeszka stb.)
Értékelési szempontok:
– népi, nemzeti jelleg vagy hagyomány bemutatása (öltözet, eszközök, feldolgozási technikák stb.): “kiemelt szempont”
– sertés leszúrása, pörzsölés, tisztítás,
– felbontás szakszerûsége, alapanyagok kezelése,
– feldolgozás módja, higiénés követelmények betartása,
– elkészített termékek ízletessége, állaga, érzékszervi vizsgálata,
– súly- és szalonnavastagság saccolás,
– asztaldíszítés.
Nevezési határidõ: 2011. február 25-ig írásban vagy telefonon: Polgármesteri Hivatal Titkárság 5932 Gádoros, Kossuth u. 16. Telefon: 68/490-331, e-mail: gadoros@gadoros.hu. (Tájékoztatás kérhetõ: Dr. Prozlik László +36 30 9989-400, Kozmer Imre +36 30 819-2405).

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.