Csíky doktor “üvegmadonnái”

Passaui Szet Gizella szobraPASSAUBA (IS) UTAZIK
Különlegesen termékeny művészi időszaka a mostani  dr. Csíky László orvos-szobrászunknak. Nem kis szakmai bátorság kellett ahhoz, hogy egy nem mindennapi anyagból, az öntőgyantából kezdjen el szobrokat álmodni. Az álmokból mára kész, művek sora lett, bár még „képünk nincsen hozzá“. De hamarosan eljön annak is az ideje. Miért is különlegesek ezek a szobrok? Erre is mindjárt FÉNYT derítünk.

Az elmúlt fél évet tekintve dr. Csíky László a karikatúra szobrai közül a Trianoni tangóra a legbüszkébb. A megrázóan hatásos kompozíció négy vezető politikusunk allegorikus összjátéka. Külön életet élve is beszédesek, együtt pedig a legapróbb vonásukig sátániak…
Ám szerencsére a művész nem csak karikatúrái között érzi jól magát. Sorra mutatja otthonában a legfrissebb portrékat, pl. Márai Sándorról,  egy újabb, imádkozó változatot II. János Pál pápáról, majd megosztja velem Passaui Szent Gizella történetét.

– Tavaly Veszprémben egy nagy zenei fesztivált rendeztek, ahova a világ minden tájáról nagyszerű zenészek, tenoristák kaptak meghívást, – meséli. – Ekkor volt az én nagytárlatom is, ami nagyon sikeresen zajlott már csak azért is, mert meghívást kaptam szeptemberre Veszprém testvérvárosába, a németországi Passauba egy kiállításra. Megrendelték tőlem Passaui Szent Gizella szobrát, amelyet Veszprém város polgármestere „nagyon, nagyon szép!“ felkiáltással fogadott.

Ez az a szobor, amely bronzból (képen), de legelsőként is öntőgyantából készült el, olyan hatást keltve, mintha színüvegből volna. A különlegessége pedig az, ahogyan a fényt az anyag magába zárja, és „eljátszik vele.“ Ahány szögből nézzük az alkotást, annyi mindent mond, mintha csak beszélne érzésekről, fájdalmakról, boldogságról, bánatról. A fény kiemeli, vagy szemérmesen eltakarja a formák más anyagnál természetes éleit, a szem számára harsány kontúrjait. – szerk.

– Hogyan jött az ötlet, hogy megpróbálkozzon ezzel a nem mindennapi anyaggal? – kérdezzük.

– Egyik barátom vetette fel: mi lenne, ha megpróbálkoznék az öntőgyanta használatával. Nem egyszerű munkafolyamat ezzel dolgozni, mert ha az ember az alkotórészek arányát nem jól választja meg, könnyen „robbanás“ lehet a vége, vagyis a mű odalesz.

Dr. Csíky László a Passaui Szent Gizella mellett egy szirént is mintázott már öntőgyantából, de elárulta, hogy II. János Pál pápa alakja is elkészül hamarosan ebből az anyagból is. Nagyon nehéz  tökéletes fényképet készíteni ezekről a munkákról, a kísérletek folynak.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.