Szentesi emberek kenyere – Árban a minőség
A kenyér ünnepe kissé keserûen köszönt ránk az idén. Drágábban juthatunk ugyanis hozzá a mindennapihoz. Hogyan reagálnak a kialakult helyzetre maguk a pékek? Ezt néztük meg az Árpád Agrár ZRt. Rónasági Kenyér Kft-jénél.
Horváth József igazgatótól elõször is az új termékekrõl érdeklõdöm.
– Újdonság az Alpesi kenyerünk, amit gyorsan megszerettek a vásárlók. Szaküzleteinkben, Szentesen, Hódmezõvásárhelyen és Mindszenten kapható. Folyamatosan terítjük, így hamarosan megjelenik más üzletekben is. Az Alpesi kenyerünk rozsos termék, az egészséges táplálkozás jegyében sütjük.
– A kialakult gazdasági környezet hogyan befolyásolja a termékek árát, így az egyes akciók lehetõségét?
– Valóban az áremelések közepén vagyunk. A mostanság jelentkezõ intézkedések, az energiahordozók árának növekedésétõl a kormányzati szinten elõírt béremelésen át, keményen érintenek bennünket. Mind a Penny-vel, mint a COOP boltokkal folyamatosan egyeztetünk, így az egyes termékek hosszabb-rövidebb akcióira lehet csak számítani. Tartósan alacsony árakra nálunk sajnos nem.
– Egy folyamatos akció azért van. A szakboltjainkban gyakori, hogy 16 óra után egyes termékeket fél áron lehet megvásárolni. Ezzel is segíteni szeretnénk a vevõinken. Hogy mikor mely termékek kerülnek ebbe a körbe, a döntés a boltosok kompetenciája. Érdemes tehát odafigyelni, érdeklõdni.
– Hogyan alakulnak a termékárak az áremelkedést követõen?
– Mind a boltjainkban, mind a partnereinknél folyamatosan jelenik meg, hogy mely pékáru féleségnek mennyi lesz az új ára. Átlagosan 20%-os áremelést hajtunk végre. De ez az áremelés még mindig nem fedezi egy kilogramm kenyér elõállításának a költségét. Az Országos Sütõipari Egyesülésben végzett számítások alapján 140 Ft lenne az az átadási ár, amellyel a kenyeret a boltok tõlünk, pékségektõl átvennék. Ha az áfa 5%-os emelkedését vesszük figyelembe, ez kb. 200 Ft-os fogyasztói árat sejtet. Mi még a 140 Ft-os átadási ártól is messze vagyunk, mert minden kereskedõ a kenyeret próbálja olcsón adni, és azzal becsalogatni a vevõket a boltba. Az a megfontolás vezérli õket, hogy ha a kenyér olcsó, más árucikket is ott vesz majd meg. Nagyon nehéz helyzetben van az egész ágazat, mert a pillanatnyilag szükséges árat nem tudjuk érvényesíteni.
– Átvészelhetõ mindez?
– A továbbiakban is keményen dolgozunk azért, hogy a vásárlók igényeinek meg tudjuk felelni. Minden nap megpróbálunk olyan minõséget és frissességet biztosítani, amivel megõrizhetjük a bizalmukat. A konkurensekkel a versenyt állva minél több kenyeret és péksüteményt adjunk el a térségben. Méltán ragaszkodhassanak a Rónasági minõséghez. Azt szeretnénk, ha a szentesi ember szentesi kenyeret fogyasztana, még ha kicsit drágább is. Ám ott az árban a minõség!
–dite –