Kitörő festőtehetség

festotehetseg01.jpgVISSZA A TERMÉSZETHEZ
Három évvel ezelőtt, amikor festeni kezdtem, ismerőseim közül többen azt mondták: ne is próbálkozzak, Szentesről úgy sem lehet kitörni. Szamosközi Antal természetfestő példája azonban egészen mást mutat. Közel a negyvenhez egy húszéves lelkesedésével, tanulni akarásával és fogékonyságával kezdte kezelni az olajfestéket és a vásznat. Mint mondja, kasírozott vászonra szeret festeni leginkább. Vannak azonban olyan gyűjtői, akik elvárják, hogy vászonra dolgozzon.

– Tájképeket, csendéleteket fest, mégis mi indokolja, hogy természetfestőnek nevezi magát? – tudakoltuk.

– A képeimen gyakorta festek állatokat, vadászjeleneteket, vízpartokat, elsősorban a vadak ábrázolása miatt nevezhetem magamat természetfestőnek. Kedvelt témám a vízpart, az erdőbelső, vagy a téli ártér. Tavaly 65 képet festettem, nagy részét értékesítettem, kivéve azokat, amelyekhez ragaszkodom, és mindenképpen megtartom. Az idén mintegy 40 képem készült el, jó néhány megrendelésre.

Kérdésünkre azt is elárulta, hogy folyamatosan tanulmányozza a nagyok, Munkácsy, Benczúr Gyula művészetét. Az önképzés mellett alkotótáborokban vesz részt, és pályázatokon indul, gyarapítva tapasztalatait.

festotehetseg02.jpg– Gyarmatpusztát, vagy a Vörösalma vadászkomplexumot említeném, ide Pestről jönnek neves festők, akiktől – együtt alkotva – rengeteget tudok tanulni. Nagyon szeretem az ilyen alkalmakat. Ezek az alkalmak, és természetesen az Internet hozza a legjobb lehetőségeket, veszi át a szót, Tünde, a feleség, aki a családi teendők mellett alkotó férje menedzselését végzi.

– Megtaláltak már minket Németországból, Horvátországból, de vannak a férjemnek Szlovákiában is képei. Sajnos két nagyszerű lehetőséget vissza kellett utasítanunk. Lengyelországban és Hollandiában rendezett alkotó programokról van szó. S hogy miért? Nem nehéz kitalálni: anyagi okok miatt.
Szamosközi Antal évek óta sikeres a különféle pályázatokon. Legutóbb a Vajdahunyad várban az  I. Országos Vadászfestészet pályázati kiállítás anyagába két képe is bekerült 80 festő 120 képe közül a kiválasztott 60 közé. Az egyik, az Apport c. kép különdíjban részesült.

Az ősz folyamán ismét nagyszabású tárlata lesz a városi könyvtárban, ami – mint mondja – nagy ösztönzést jelent a számára. Tehát az elkövetkező időre már veszi a vásznakat, és saját maga készíti elő a festéshez.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.