Conkov-generációk

Conkov Kristóf György Bulgáriából érkezett a Csepel-szigetre. Konyhakertészetet létesített, amit azután a szentesi Kurca parton magyar feleségével folytattak. Két fiú gyermekük is édesapjuk szakmáját vitte tovább.

László is helyben nősült, gyermekével, Ilonával, 1999. nyarán a nagynyomási kertészetükben beszélgettünk. A kislány elmondta, hogy a szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola tanulója, akkor  9  éves volt, s hogy kertész szeretne lenni.

– Édesapámmal öt órakor kelünk, a városból kerékpárral jövünk ki. Nagyapám, édesapám is gyerekkorukban kezdték a munkát. Az apa szerényen mondja: „ Szeret tanulni és dolgozni a kislány.“ A családalapító és utódai életútját, fényképét közzétettük a Városi Visszhang 1999. szeptemberi számában. Napjainkban kérdeztem az édesapát családjáról:

conkov01.jpg– Ilonkát hat hónapos kora óta anya nélkül nevelem. Most 14 éves, az életet komolyan veszi. Hétvégéken a kertészetünkben szorgoskodik. Segítségére szükség van. 72 éves vagyok. Nyugdíjat, szociális segélyt nem kapok. Olyan vélemények vannak, hogy a kertészet, a fólia jól jövedelmez. Nagyon meg kell dolgozni a forintokért. (Conkov László terményeit se pénzért, se ingyen adja a fogyasztóknak, tovább értékesítőknek. Véleményüket idézem. – K. F. )

– A lányom tanulmányi eredményeinek, továbbtanulási készségének örülök. – mondja az idős édesapa.

Tihanyi Pálné elsőtől negyedikig, Borbás István felső tagozatos osztályfőnököm. A pedagógusok lelkiismeretesen segítettek a tantárgyakat elsajátítani. Szeretek tanulni. A Horváth Mihály Gimnáziumban folytatom tanulmányaimat, agrár-, vagy kertészmérnök szeretnék lenni.

Pedagógusok véleménye:

– Negyedik osztályban tanítottam, zárkózott, komoly kislány. Jó tanuló, – így Hankó Györgyné.

Borbás István osztályfőnök: „Szerény, szorgalmas, több tantárgyból dicséretes, jeles tanuló. Tanulmányi versenyeken is eredményesen szerepelt. Felvették a gimnázium biológia szakára.

Az apai szeretetet, a pedagógusok nevelő, tanító munkáját tükrözik Ilonka eredményei. Sikeres továbbtanulást és életutat kívánunk.

Kátai Ferenc

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.