Gyógyító fűszernövények
Az aromás, illatos gyógynövények konyhai és ipari fûszerek is egyben. Tudjuk, hogy a fûszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mert szaglószerveink, valamint ízlelõszerveink segítségével az emésztési folyamatokra hatnak pozitívan.
Elõdeink, õseink elõszeretettel használták és a házi kertekben szívesen termesztették hazai fûszereinket. A kertekben rendszerint ott volt a helye a kakukkfûnek, majoránnának, kapornak, ánizsnak, köménynek. A magyar fûszerek meg is érdemlik, hogy használatukat felelevenítsük, különösen olyan beteg emberek érdekében, akiket az orvos vagy a természetgyógyász eltiltott az erõsen izgató egzotikus tájakról származó erõs fûszerektõl. Hazai fûszereink a külföldieknél sokkal enyhébben aromásak, izgató hatásuk mérsékeltebb.
A majoránna ma is sok háztartás ismert és kedvelt fûszere, használják hurkafélék, pástétomok, levesek, mártások, fõzelékek, húsok ízesítésére. Azt is érdemes tudni, hogy teája kitûnõ nyálkaoldó, illetve köhögés elleni szer, megszünteti a bélgörcsöt és a felfúvódást. Étvágygerjesztõ is egyben.
A köményt, édesköményt és az ánizst sok vidéken kenyérbe sütik, sós süteményekre hintik. Javítja a saláták, mártások ízét. A kömény levesek, fõzelékek, húsételek ízesítõje is. Mindhárom fûszer teája étvágygerjesztõ, emésztést serkentõ, szélhajtó hatású.
Borsfûvel ízesíthetik ételeiket azok a betegek, akiket a fekete bors használatától eltiltott orvosuk. A borsfû az ecetes uborka és paprika finom és ízletes fûszere. Teája emeli a vérnyomást, felfúvódás és étvágytalanság megszüntetésére használható.
A koriander savanyúságok, pástétomok, saláták fûszere. Teája vértisztító hatású, emésztést javító, étvágygerjesztõ és szélhajtó.
A bazsalikom sok kiskert nélkülözhetetlen növénye. Pácok, mártások, pástétomok, savanyúságok, kolbászfélék népszerû fûszere. Teája köhögéscsillapító, görcsoldó, nyugtató, az emésztésre kedvezõen ható.
Az egészségre kedvezõtlen hatású sáfrány pótlására, megfelel ízével a hazai termesztésû sáfrányos szeklice (magyar sáfrány) szép piros virága. Levesek, fõzelékek, mártások, vajak, krémek, sütemények színezésére lehet használni. Teája köhögéscsillapító, nyálkaoldó hatású.
A kerti izsópot húsok, pástétomok, mártások ízesítésére használják. Teája köhögéscsillapító, étvágyjavító, szélhajtó, asztmás betegséget enyhítõ.
A kakukkfû minden fajtája kedvelt fûszerünk. A kerti kakukkfû aromásabb, mint a vadon termõ. Teája erõsíti a tüdõt, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó hatású.
A kapor a régi idõk nagy kedvencei közül való. Házi kertekben „elvadulva” magától is megterem. A kapros kovászolt uborka, és a kapros káposzta kedvelt magyar ételek. Teája emésztést serkentõ és szélhajtó hatású.
A fehér mustármagot az ipar és a háztartás is használja téli eltevésre savanyítandó paprika és uborka fontos fûszereként. Kolbászfélék, húsok, savanyítandó halak elmaradhatatlan fûszere. A mag õrleményét pépes borogatóként használják reumás végtagok és izület fájdalmának enyhítésére.
A borókabogyó (a koriandermaggal együtt) disznóöléseknél használt húspácok alapfûszere. Borókából készül a gin nevû pálinka. A borókabogyó vese-, hólyagbántalmak elleni teakeverékek alkotórésze.
Ismert fûszernövény még a tárkony, amely Egyiptomból származik, hazánkban a 16. századtól termesztik. Illata az ánizshoz hasonló és csípõs ízû. Felhasználják saláták, ecetes savanyúságok, szárnyas, halas, vadas ételek ízesítéséhez. A gyógyászatban vesetisztításra, epehajtásra, vérnyomás csökkentésére használják.
Rideg Róbert természetgyógyász
fitoterapeuta