Sikeres gyermek horgásztábor

TERÜLETI ENGEDÉLYRE VIGYÁZNI!
Kedves Horgásztársaim! A június eleje várakozással telt el. Mindenki várta a pontytilalom feloldását, hogy végre próbálkozhasson kedvenc halának kifogásával. Június elején kritikussá vált a helyzet a felső Kurcán. A növényzet elszaporodása miatt szinte nem látszott a víz, és a hirtelen nagy meleg magában hordozta a halpusztulás veszélyét.

Kénytelenek voltunk vizet vásárolni a Vízgazdálkodási Társulattól. Ennek az lett a következménye, hogy a szivornyán bejövő vízzel rengeteg ivadék is bekerült a Kurcába, a benn lévő hal nem tudott kijutni, így a felpezsdült vízben a halak is megmozdultak. Voltak szép számmal olyanok, akik kihasználták a lehetőséget és szépen tudtak fogni keszegféléket a Kurcán, már aki vette a fáradságot, és megtisztított egy darab vízfelületet a vízi növényzettől. A Gerecz tóba 5 mázsa afrikai harcsát telepítettünk. Igazán nagy élmény a horgászata, hiszen jó sporthal módjára viselkedik, és nagy élmény a kifogása. Nem szabad vele óvatoskodni, ha horogra akadt, ki kell „csörlőzni”. Lévén, hogy tüdős hal, nincs „pipáltatási” lehetőség.

A pontytilalom feloldása előtt néhány nappal egyik horgásztársunk fogott egy 5 kilós gyönyörű, a Tiszából betelepített pontyot. A baj ott kezdődött, hogy nem engedte vissza, hanem az egyik horgásztársnak ajándékozta, aki azt elfogadta, és el is akarta vinni. Mondanom sem kell, rajta vesztettek, és most várhatják a komoly eltiltást, ami években lesz mérhető. Ha már eltiltásról beszélünk, tájékoztatom önöket, hogy a fegyelmi bizottság 3, illetve 6 hónapi eltiltással „jutalmazta„ azt a két horgászt, akik kivilágítatlanul horgásztak éjszaka, sőt egyikük területi engedélyt sem tudott felmutatni.

Apropó területi engedély! Amikor kiváltják az engedélyt és aláírják a kapott számlát, annak a másolatát, felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez egyben a területi engedély is. Néhányan ezt nem veszik figyelembe. Így kerülhet sor olyan esetre, hogy eldobja a számlát, azaz a területi engedélyét, és ellenőrzéskor kész a baj. Ezért hívom fel mindenki figyelmét, hogy a számla olyan okmány, amit meg kell őrizni, és ellenőrzéskor felmutatni.

Kellemesebb hírrel is tudok szolgálni. Nagy sikerrel és rekord létszámmal zajlott a horgásztábor a gyerekek részére.  Huszonkét gyermek vett részt, 7 évestől a 15 évesig. Ezúton is köszönetemet fejezem ki Nehéz István ifjúsági felelősnek és kedves feleségének, valamint Nyíri Józsefnek, hogy biztosították a helyet a gyerekek étkeztetését, a velük való foglalkozást, ami igen felelősségteljes, és nem kis feladat volt.

A Körös vízállása lehetővé tette, hogy sikeresen horgászhassanak a gyerekek, és tanulják a folyóvízi horgászatot, sikerélményük legyen. 5 kilós amur volt a csúcs, de fogtak 25 dekás törpeharcsákat, balint, keszegféléket szinte mázsa számra. Ám a sporthorgászat jellemezte az egyhetes tábort, mert amire nem volt szüksége a csapatnak, azt visszaengedték a folyóba. A tábor zárása előtti utolsó estén pizzával leptük meg a gyerekeket, amit sáskahadként pusztítottak el, helyette, általuk fogott sült keszeggel kínáltak bennünket. Az idő a lehető legkellemesebb volt, így biztosan szép emlék marad a gyerekek számára ez az egy hét.

Visszakanyarodva a Kurcához. A vízszint jelenleg a lehető legoptimálisabb. Azonban, nem mozog és nem is fog, amíg a mezőgazdaság nem kér öntözővizet. Ezért jelzem, hogy a hínárosodás, a békalencse elszaporodása, később a rucaöröm elburjánzása elkerülhetetlenül várható. Ez ellen az egyesület semmit nem tehet, hacsak haltelepítés helyett nem a vízmozgásra költi a pénzét. Biztos vagyok benne, hogy ezt senki nem akarja. Ezért kénytelenek vagyunk eltűrni ezt az állapotot, és csak reménykedhetünk, hogy egyszer folyóvíz lesz a Kurcánk. Előttünk a nyár. Nincs semmilyen tilalom, csak a fogható mennyiség szab határt a horgászatnak, amit kérem, hogy tartsanak be! Mindenkinek kellemes nyarat, eredményes horgászatot kívánok.

Füsti – M. Lajos elnök

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.