Kekszes mákos
Tésztához: 8 tojás fehérje habbá verve, 25 dkg cukor, 10 dkg darálatlan mák, 10 dkg kókusz reszelék, 2-3 ek liszt.
Összekeverve zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük.
Krém: 2 cs. vaníliás gríz pudingpor, 6 dl tej, 8 tojás sárgája.
Elkészítése: Összekeverve sûrû krémmé fõzzük. Amikor kihûlt, hozzáadunk 1 cs. ráma margarint, 20 dkg cukrot habosra keverve. A krémet a hideg tésztára öntjük. A tetejére rárakunk 2 cs. négyzet alakú kekszet. Minél kisebb a keksz, annál mutatósabb (képen).
Kakaós – Túrós Linzer
Tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg kakaó, 25 dkg ráma margarin, 1,5 cs. sütõpor, 2 tojás sárgája, ízlés szerint cukor. Elkészítése: összegyúrjuk, majd két egyenlõ részre osztjuk.
Töltelék: 1 kg zsíros túró, 2 ek vanília puding, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor, 4 tojás (külön a sárgája és külön a felvert habja), 1 ek gríz.
Ez az adag nagy gõztepsibe való. A tészta egyik felét kizsírozott és lisztezett tepsibe elnyújtjuk. Melegített gyümölcsízzel jól bekenjük, az elkészített túró töltelékkel óvatosan beterítjük. (Nagyon finom, ha a túróra kimagozott meggyet, mazsolát teszünk. Végül a tészta másik felét óvatosan rátesszük a tetejére. Meg kell szurkálni, majd középforró sütõben sütni. Ha kihûlt, vaníliás porcukorral tálaljuk. Sütési idõ kb. 30-40 perc, 3-4-es fokozaton.
jó étvágyat hozzá!
Gágyor Imréné Szentes
Ossza meg Ön is kedvenc receptjeit olvasóinkkal! Levelét szerkesztõségünkbe várjuk.
ROVATUNK A HEURÉKA BŐRDÍSZMŰ – JÁTÉK – AJÁNDÉK ÜZLET Szentes, Kossuth u. 15/A. (A Kereskedőház emeletén) Telefon: +36 (63)317-816 támogatásával készül.