Egyelőre a belvíz okoz godokat – Felkészülten várják a Tisza tetőzését Csongrád megyében

Rendkívüli ülést tartott a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság. Annak elnöke, Magyar Anna azután hívta össze az ülést, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki Csongrád megye egész területére. Csongrád megyében mostanáig 25 település jelentett be vis maior eseményt, összesen több, mint 126 millió forint értékben. A szakemberek szerint 40 hektárnyi terület áll víz alatt. A tiszai árhullám fogadására felkészültek.

Bár január óta szivattyúznak a szakemberek, az elmúlt 15 év legsúlyosabb belvize alakult ki Csongrád megyében – hangzott el a rendkívüli védelmi bizottsági ülésen. Nagyon nehéz megbecsülni, de a szakemberek szerint mintegy 40.000 ha terület lehet víz alatt. Ennek a sokéves átlagot bőven meghaladó csapadékmennyiség, és a belvízelvezető csatornák nem megfelelő állapota is oka.

2000-től kezdve évi 4 milliárd forintot fordított a polgári kormány a csatornák, szivattyúk működtetésére, karbantartására – mondta el a bizottság ülése után Baks környékén a bizottság elnöke, Magyar Anna. Hozzátette: ez azonban az elmúlt évek során teljesen megszűnt, azaz hosszú évek óta nincs keret a rendszerezett megelőzésre. Mint mondta: nem akkor kell kapkodni, amikor már itt a baj, azt meg kell próbálni megelőzni. Ezt is írjuk fel az elmúlt 8 év felelőtlen szocialista kormányzása számlájára!

A megyei védelmi bizottság elnöke azért éppen Baksra látogatott, mert az ottani zsilip és vízátemelő rendszer segítségével tudják Szegedet megóvni a közelgő árvíztől. A szakemberek felkészülten várják a Tisza tetőzését, elhúzódó, több hetes védekezésre számítanak. Szegednél 800 cm magas vízszintet, azaz a harmadfokú készültséget megközelítő vízszintet várnak június 16-17-re.

Mint a helyszínen Magyar Anna elmondta, parlamenti képviselőként mindent megtesz annak érdekében, hogy az ár- és belvízi védekezésre és a kárelhárításra is jusson elég pénz Csongrád megyében. A kár a mezőgazdaságban a legnagyobb, a növénytermesztésben és a kertészetekben jelenleg 20-30 százalékra becsülik.

Csongrád Megyei Önkormányzat
Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.