Közel 14 milliós kintlévőség vízdíjakból – Zacskós vízre szorulhatunk?

A Nat-Geo legfrissebb felmérése alapján Magyarország elõkelõ helyet foglal el a fõvárosi 2,89 USD köbméterenkénti vízdíjával a világban. Annak ellenére, hogy Európában a legnagyobb édesvíz készlet hazánk alatt található, csak Dánia elõz meg minket a 3,43 USD  vízdíjával a statisztikában. Szentesen a víz- és csatornadíjak kifizetése több száz családnak okoz mindennapi gondot, eddig. Errõl, s még számos helyi aktualitásról Ikládi András, a Szentes-Víz Kft. ügyvezetõje tájékoztatta lapunkat.

A vízvezeték hálózat rekonstrukció tavaly a roma telep egy részét és a Nagyhegyet érintette. A szarvasi 300-as és a nagyhegyi 100-as vezeték öszszekötésével a korábbi betáplálási problémák, így a vízhiány esélye csökkent, – hallhattuk.
Az ügyvezetõ igazgató sorolta, hogy a Kossuth utca burkolat felújításával egyidejûleg milyen ütemben történt meg a teljes víz- és szennyvízhálózat korszerûsítés. A legnagyobb felfordulással járó szakasz, a Kossuth, a József Attila és a Horváth Mihály utcák keresztezõdésében azonban várhatóan július elején lesz esedékes.
– A szennyvízbekötõ vezetékek béleléses felújításán túl vagyunk – folytatta. – A mélyvezetékek, gerincvezetékek bélelését pedig egri céggel fogjuk elvégeztetni. A vízminõség megtartása érdekében a hálózat felújítás az Alkony utcában, valamint a Kurca soron (Sarkadi és Hegedûs utcák) körvezeték kialakításával folytatódik a közeljövõben.
– Az ivóvíz minõségét illetõen számolnak hosszú távú gondokkal?
– Ivóvizünk arzén tartalma minimálisan meghaladja a tavaly december 25-én életbe lépett kormányrendeletben rögzített határértéket. Hazánk, immár harmad ízben, kérte meg a három évre szóló derogációt, azaz átmeneti mentességet a szabályozásnak megfelelés alól. A derogációra válasz még nem érkezett, kedvezõtlen válasz esetén az ÁNTSZ döntésén múlhat: ivóvíz marad-e a továbbiakban is  a csapvizünk. Csongrád megyében a probléma 41 települést érint. Születhet olyan döntés, hogy családonként három liter/fõ zacskós ivóvizet kell biztosítani. Ha ez a döntés életbe lépne, az társaságunk teljes fejlesztésre szánt önerõ forrását felemésztené.
Ikládi András vázolta, hogy 2006-ban már csatlakozott a város az ivóvízjavító program érdekében létrejött regionális konzorciumhoz, amelynek 214 település a tagja. A kistérségi pályázathoz szükséges feltételek teljesítésével jól állnak, a munkát a megyei önkormányzat, Szentes, Nagytõke, Derekegyház és Nagymágocs közös társulása koordinálja, és várhatóan szeptember végéig benyújtják a pályázatot. A megfelelõ minõségû ivóvíz az új technológiának köszönhetõen legkorábban 2012-ben juthat el a lakásokba. De arról is szólt, hogy a másik, ivóvizünket veszélyeztetõ tényezõ, amely elsõsorban a felszíni vizek réme, az ammónia. Ez a probléma oxigén “terápiával” orvosolható, Ka-jánújfalut és Magyartést érinti jelenleg.

– Döbbenetes, hogy a vízdíjak nem fizetése a vízóra leszereléséhez vezethet. Hány családot fenyeget ez az intézkedés?
– Társaságunknál a 90 napot meghaladó víz- és csatornadíj kintlévõség összege megközelíti a 14 millió forintot, ami az éves árbevételünk közel két százaléka. Ezt az összeget több száz család halmozta fel, köztük számos rendszeresen nem fizetõ.
– Ez a mérték hogyan viszonyul a korábbi évek értékeihez?
– Hátraléknövekedésrõl beszélhetünk, aminek oka egyrészt a gazdasági válság, másrészt a csatorna bekötési díjkedvezmény lejárta is. A kormány kérése az volt, hogy a téli idõszakban senkit ne zárjunk ki a szolgáltatásból, ez idõ alatt is növekedtek a hátralékok. Májusban viszont elkezdtük a vízbekötések levágásával, a vízóra kivételével a szolgáltatás lezárást annál a közel hatvan családnál, akik rendszeresen nem fizetik a számláikat, tartozásuk megközelíti a 100 ezer forintot, és sem a részletfizetés, sem a végrehajtás nem vezet náluk eredményre.
– Havi leolvasással és díjfizetéssel nem lehetne csökkenteni az elmaradásokat?
– A mérõóra leolvasásokat állandó munkatársak végzik, így is legalább három hetet vesz igénybe. Amennyiben váltanánk a havi leolvasási rendre, további két-három munkatársra lenne szükség. Az önkormányzat viszont létszám minimalizálást vár el tõlünk. Meggyõzõdésem, hogy a nem fizetõk fizetési hajlandóságán nem javítana ez az intézkedés sem. A víz- és csatornadíj közel állandó, viszonylag alacsony, tervezhetõ összeg, amellyel mindenki kalkulálni tud, félre teheti a rávalót – kaptuk a választ.

Dömsödi Teréz
(Fotó: Dömsödi Mihály)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.