Mit tegyünk gyógyulásunkért?

Tavaszi nagytakarítás! A szervezet jelzi, hogy mire van szüksége. Sok bajtól lehet megszabadítani az egészséges étkezéssel. Mielõtt bárki belekezdene a test tavaszi megtisztításába, tanácsos szakemberhez – háziorvoshoz, dietetikushoz, természetgyógyászhoz fordulni. Célszerû felmérni, milyen állapotban van a szervezet. Egyáltalán honnan lehet tudni, hogy szükség van-e méregtelenítésre.

 Aki állandóan fáradt, levert, gyengül a koncetráció képessége és memóriája, alvászavarai vannak, az gyaníthatja: nem árt megtisztítani a szervezetét.
A visszatérõ fertõzések, gyulladások, meghûlések, emésztési zavarok, puffadás, székrekedés is erre utaló jel lehet. Az is nekidurálhatja magát valamilyen tisztítókúrának, akinél gyakori a testsúlyingadozás. A vérnyomás le és fel jár, vagy túl magas. Erre utalhat a rendszeres fejfájás, migrén, töredezõ, fénytelen, túl hamar zsírosodó haj.
A kúrák legfontosabb célja, hogy a sejtek közötti szövetekben felhalmozódott salakanyagoktól megtisztítsa a testet, ráadásul még fogyni is lehet tõlük. A mai ételekben sok az adalékanyag, tartósítószer, állományjavító, de ezeket a szervezet csak részben képes feldolgozni, lebontani és kiüríteni. A nem kívánatos anyagok kiürítésére a rendszeres tisztítókúra, természetes táplálkozás – ami nem jelent vegetarianizmust – a megoldás. Sok zöldség, gyümölcs, gabonafélék. Ha teheti, vegyszer nélküli anyagokat fogyasszon! Fõzéskor az alapanyagok fûszernövények legyenek. Nem jó a sok só, mert az megköti a vizet és károsítja a veséket. A szakértõk ajánlata: hetente 1-szer zöldség, 1-szer gyümölcsnap, akár egy böjtnapot is be lehet iktatni. Ha valaki idõsebb korában tér át a természetszerû táplálékokra, azt érdemes orvosi felügyelet mellett tenni. Egyszerû módszer a tea- és gyógyfüvekbõl készített tisztító teakeverék fogyasztása. A zöld tea nagyon hatásos antioxidáns, (de nem mindegy, hogy melyik) napi 3-4 csészével is lehet inni belõle. Manapság nagyon divatossá vált a léböjtkúra, de ez komolyabb felkészülést igényel. A kúra alatt szinte csak folyadékot és frissen facsart gyümölcs-, zöldséglevet vesz magához az ember. Hosszabb hetekig tartó kúrák esetén csak zöldséget és gyümölcsöt eszik. A böjt során a zsírokhoz kötött salakanyagok felszabadulnak, bejutnak a keringésbe, vagy a máj közömbösíti ezeket, vagy természetes úton távoznak a szervezetbõl.

Terhesség és szoptatás idején, nagy mûtét, betegség után közvetlenül nem szabad tisztítókúrát kezdeni, mert a felszabaduló nem kívánatos anyagok erõsen igénybe veszik a szervezetet.
Hosszabb tisztítókúra után csak fokozatosan térjünk vissza a szilárd táplálkozásra.
Közepes testalkatú – súlyú – embernek napi két liter folyadékra van szüksége. Lehet szénsavmentes ásványvíz. Itt ügyelni kell arra, hogy válogatva legyen a különbözõ helyrõl származó víz, mert mindegyikben más az összetétel.
Legjobban tisztító gyümölcsök: alma, ananász, citrom, eper, grépfruit, görögdinnye, körte, mangó, narancs, õszibarack, papaya, sárgadinnye és szõlõ. A legtisztítóbb zöldségek: cékla, répa, spenót, uborka, zsálya, zeller. A csírázó magvak, friss hajtások elõsegítik a böjtök tisztító hatását. Ha valaki személyre szabottan szeretne tisztítókúrát alkalmazni, elõtte ajánlott ETI által engedélyezett természetgyógyászhoz fordulni. Több napos kúrát hét végén vagy szabadság alatt érdemes elkezdeni.
Csordás Istvánné
szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.