Cipóban sült pecsenye
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 10 dkg sonka, 1 nagy vékony szelet szalonna, 25 dkg liszt, 4 ek. tejföl, 25 dkg vaj, 2 ek. olaj, 6 kelkáposzta levél, 10 dkg hagyma, 20 dkg gomba, 1 tojás, ételízesítõ, só, bors.
Elkészítése: A vajból, lisztbõl, sóból és 1,25 dl vízbõl tésztát gyúrunk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és letakarva hûvös helyen állni hagyjuk. Közepesen forró olajban a húst 8 perc alatt aranyszínûre sütjük, enyhén sózzuk, ételízesítõvel ízesítjük. A kelkáposzta leveleket megfõzzük, konyharuhába csomagoljuk. A hagymát, gombát, sonkát apró kockára vágjuk. A hagymát két kanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, s tovább pároljuk. Hidegen összekeverjük a sonkával, tejföllel, a tojással, kevés fekete borssal, sóval, ételízesítõvel ízlés szerint fûszerezzük. A kinyújtott tésztába göngyöljük a tölteléket, és a húst, a tekercset tepsibe tesszük úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Közepesen forró sütõben sütjük, közben villával gyakran megszurkáljuk. Ha a tészta megsült, 15 percig hûlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk és tálaljuk.
CSIRKEMELL ERDÉSZNÉ MÓDRA
Hozzávalók: 2 csirkemell, só, õrölt bors, 3 dkg margarin, fél fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 15 dkg sampinyon gomba, 1 csokor petrezselyem, 8 szelet lapkasajt.
Elkészítése: A bõrüktõl lefejtett és kicsontozott csirkemelleket hosszában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és margarinon megsütjük. 1 kis fej finomra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre párolunk. Hozzáadunk 15 dkg kockára vágott gombát. Borssal, kevés sóval, finomra vágott petrezselyemmel fûszerezzük. A hússzeleteket kivajazott tûzálló edénybe helyezzük. Rárakjuk a fonnyasztott gombát, majd sajtszeletekkel befedjük. Elõmelegített sütõben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Párolt zöldségkörettel tálaljuk.
Gránicz Ilona
Szegvár
Figyelem! Következõ számunkba bevált, különleges húsvéti recepteket várunk!
ROVATUNK A HEURÉKA BŐRDÍSZMŰ – JÁTÉK – AJÁNDÉK ÜZLET Szentes, Kossuth u. 15/A. (A Kereskedőház emeletén) Telefon: +36 (63)317-816 támogatásával készül.