Savanyúkáposztás lencse…
Hozzávalók: 1 kg lencse, 2 dkg szárított gomba, köménymag, 2 babérlevél, 25 dkg savanyú káposzta, 4 dkg angol szalonna, 1 kisebb hagyma, 3 dkg liszt, pirospaprika, 15 dkg füstölt kolbász, só, bors, petrezselyem.
Elkészítése: A gombát és a lencsét legalább 2 órára áztassuk hideg vízbe, és sóval, borssal, köménnyel, babérlevéllel ízesítve fõzzük félpuhára. A savanyú káposztát vágjuk apróra, keverjük a gombához, lencséhez, és fõzzük tovább 10 percig. Serpenyõben pirítsuk meg a szalonnát, és fokozatosan adjuk hozzá az aprított hagymát és a lisztet. Így készítsük el a rántást. Vegyük le a tûzrõl és adjuk hozzá a pirospaprikát, majd óvatosan keverjük a leveshez.
További 10 perc fõzés után tegyük bele a kolbászkarikákat, fõzzük fel újra, díszítsük petrezselyemlevéllel és tálaljuk.
TOJÁSVAGDALT
4 keményre fõzött tojást megtisztítunk, apróra vágjuk vagy reszeljük. Beleteszünk 2 kifacsart zsemlét, amit elõzõleg 1 dl tejbe áztattunk. Teszünk még bele 5 dkg vajat, sót, törtborsot, apróra vágott petrezselymet, s mindezt jól összedolgozzuk.
Pogácsákat formálva belõlük, vajjal kikent lábasban (tepsiben) tejföllel sütõben átforrósítjuk. Burgonyával tálaljuk.
GYEREKKOKTÉL DÉLIGYÜMÖLCSBŐL
1/2 kg narancsot 1/2 kg grépfrútot kockára vágunk, és egy tálban összeforgatjuk. 1 db ananászkonzervet keverünk hozzá. 30 dkg porcukorral szórjuk le, és legalább 1 órát állni hagyjuk. 1 l tonikot és 1 l grépfrút levet öntünk hozzá. Tálalás elõtt szódával megspricceljük. Kedves egészségükre!
Bencsik Károlyné
Szentes
FELHÍVÁS
Továbbra is várjuk kedves Olvasóink bevált kedvenc receptjeit! A beküldõk a megjelenést követõen ajándékra is számíthatnak.
ROVATUNK A HEURÉKA BŐRDÍSZMŰ – JÁTÉK – AJÁNDÉK ÜZLET Szentes, Kossuth u. 15/A. (A Kereskedőház emeletén) Telefon: +36 (63)317-816 támogatásával készül.