Lakomázó a beváros szívében – a reformkor ízvilágával
Az előzmény: Rózsa Sándor visszatért! Ám nem Szeged környékére, ahol 196 éve született, hanem Szentes központjába. Igen, de hogyan elevenedhet meg újra a híres betyárvezér?
Senki se gondoljon rosszra a név hallatán. Rózsa Sándor és betyártársai legendája kellemes környezetben fogja a múltba visszavinni azokat a szentesieket, és leendõ vendégeiket, akik november huszonharmadika után betérnek a Nagy Ferenc és Ady Endre utca sarkán létesült Alföldi Betyár Lakomázóba.
Ez a vendéglátóhely a korabeli hangulat mellett egyedi, korabeli ételkínálatot is tartogat a számunkra. Tulajdonosa az a Sõrés Zoltán, aki vállalkozóként elsõnek csatlakozott a “Vedd és védd a szentesit!” mozgalomhoz, innovatív, nyitott az új kezdeményezések iránt. Rendszeresen segít, élelmiszercsomagokat készít rászoruló családok számára.
A legenda újraéledésével tehát új legenda születik városunk vendéglátó és idegenforgalmi palettáján? Kíváncsian várjuk!
Meg is láthattuk november 20-án, amikor a lakomázó ajtaja előttünk, újságírók előtt elsőként nyílt ki, és belekóstolva az ételkínálatba, felavathattuk a térségben egyedülálló vállalkozást. A reformkor hangulatát idéző ereklyék, történeti emlékek, a kellemes halk magyar muzsika legalább annyira inspiráló, mint a készülő ételek látványa. Mindez arra készteti a betérőt, hogy belekóstoljon a frissensültek magyaros ízvilágába, ezáltal bepillantást nyerjen elődeink étkezési hagyományaiba.
Sőrés Zoltán vállalkozó elmondta, hogy gyermekkori álma vált valóra a lakomázó létrejöttével. A vendégek kiszolgálásának három féle módjára rendezkedtek be. A kívánt ételt helyben ki lehet választani és el is lehet fogyasztani, de becsomagolva haza is tudja vinni a kedves vásárló, sőt rendelhet kiszállításra előzetesen telefonon. Harmincöt étel állandóan rendelkezésre áll, de további harmincöt féle különlegesség rendelésre bármikor elkészíthető.
Felmerült a kérdés, szerethette-e Rózsa Sándor a csőben sült bőrös malac javát rozmaringos burgonyával? Sőrés Zoltán úgy tudja, hogy az étel a hajdan Szentes és Orosháza között, épp a megyehatáron álló Lebuki csárda specialitása volt. Mivel a perzekútorok “hatóköre” erre a területre már nem terjedt ki, itt a betyárok nyugodtabban lakomázhatták akár ezt az ételt is, amely szerepel a most megnyílt lakomázó étlapján. A séf, Soós Gábor annyit árult el, hogy speciális fűszerezéssel, több napi pácolás után tepsiben sütik a bőrös malac javát, méretes burgonyával, s mintegy három órára van szükség ahhoz, hogy finomra süljön.
A lakomázóban minden étel kapható, ami olajban, zsírban, vaslapon vagy sütőben készíthető, és az alapanyaga szárnyas, sertés vagy marha bélszín. Így a szegvári fasirt mellett a hagyományos Kurca parti fasirt is bizonyára a vendégek kedvence lesz. Ételek kiadós körettel, kenyérrel és savanyúsággal már 550 Ft-tól választhatók. A gyerekek számára pedig kisbetyár lakomákat ajánlanak. Ám ha valaki igazi ínyencségre vágyik, kalocsai bika bélszínt is fogyaszthat. Minden nap 5.30 órakor nyitnak, hétköznap 20.30, szombaton 19.30, vasárnap pedig 18.30 órakor zárnak. Közben az ételkiszállítás is folyamatos.
Kép és szöveg: dt.