Francia különlegesség

Hozzávalók: 12 tojás, 60 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 7 dkg liszt, 1 cs sütõpor, 1 cs vaníliacukor, 1 cs vanília ízû pudingpor, 3 dl tej, 3 dkg kakaópor, 1 ek ecet, 1 ek fehérbor.

Elkészítése: 6 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, az ecetet, a fehérbort, a kakaóport és a tojások felvert habját. Kihintett tepsiben kisütjük.
6 tojás sárgáját a  vaníliacukorral, a vaníliás pudingporral és a tejjel sûrûre  fõzzük. A margarint 15 dkg porcukorral habosra keverjük, és ha a puding kihûlt, hozzáadjuk, majd rákenjük a tésztára. A 6 tojás fehérjét 30 dkg porcukorral gõz fölött keményre verjük, és  rákenjük a krém tetejére. Végül olvasztott csokival meglocsoljuk. Fogpiszkáló hegyével a csokit elhúzzuk, így márványos, esztétikus  lesz a teteje.

Sonkás rudacskák

18 dkg vajat 26 dkg liszttel, 2 tojással, kis sütõporral, 1  ek tejföllel, kevés sóval jól összegyúrunk. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, vajjal jól megkenjük, négy oldalát egymásra hajtogatjuk és 10-10 percnyi idõközönként újra kinyújtjuk és behajtjuk. Ezt a mûveletet négyszer végezzük. A negyedik kinyújtás után tégla alakú lapokat vágunk ki  belõle, és vastagon megkenjük fõtt sonkával, amelyet húsdarálón megdaráltunk, jól megtejfölöztünk. A sonkamasszával megkent lapocskákat összesodorjuk, tetejüket tojás sárgájával megkenjük. A sütõbe tesszük és halványpirosra megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!

Gránicz Ilona
Szegvár

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.