Fokhagyma – fûszer vagy orvosság?
Fokhagyma – egyike a legrégebbi gyógynövényeknek, minden civilizációban népszerû ötezer évre visszamenõleg. A fokhagyma gyógyhatását, átható illatát, valamint erõs ízét ismerték és értékelték már az ókorban is. Az utóbbi évtizedekben a korszerû orvostudomány intenzíven kutatja a fokhagyma hatékonyságát. Úgy tartjuk: a legegészségesebb zöldségféle a legszélesebb hatókörrel.
A FOKHAGYMA (Allium sativum L.) a Liliaceae növények családjából származik. Széles körben termesztett növény, amely természetes gyógyhatását nem változtatta meg az elmúlt 2-3 évezred alatt sem. A növény gyógyhatású része a hagyma, hatóanyagai pedig: alicin, mint természetes antibiotikum, vitaminok (A-, B-, B2), kolin, jód, de tartalmaz enzimeket és hormonokat is. A fokhagymát már régóta tisztelik, mint orvosságot és mint fûszert. A történelem során a fokhagyma megszerezte az univerzális orvosság státusát a gyulladások gyógyításában antibiotikus hatása miatt – természetes antibiotikumot tartalmaz (ali-cint). Nem kevésbé fontos a gombaölõ hatása sem, míg vírusellenes, megelõzõ jellegû. Antibiotikus hatása az utóbbi idõben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok elõállításának fejlõdésével, de a szuper mikrobák (az antibiotikumra ellenálló kórokozók) megjelenésével a fokhagyma ismét a fertõzések elleni harcok élére állt, hogy gyógyhatásával serkentse a szervezet természetes ellenálló-képességét.
Hogyan járulnak hozzá a Fokhagymaolaj kapszulák – mint táplálék-kiegészítõk – az egészséghez?
A szív és érrendszeri betegségek megelõzésében – normalizálja a gyors szívverést, javítja a szíverek munkáját és a szívizom vérellátását, ami a szív funkcióinak javításához és a trombózis megjelenésének csökkenéséhez vezet. Segít a vérnyomás normalizálásában. Bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterin („káros” koleszterin) és trigliceri-dek koncentrációját, növeli a HDL koleszterin („jó” koleszterin) szintjét a vérben. Gátolja a vérlemez-kék (trombociták) felhalmozódását, és a lerakódások megjelenését az érfalakon, valamint gátolja a véredények idõ elõtti elzáródását és feszességét, serkenti a vérkeringést. Csökkenti továbbá a vér cukorszintjét. Azoknak, akik felfúvódással küszködnek, emésztési gondjaik vannak, valamint elzáródnak a véredényeik a has tájékán, hasznos lehet egyes gyomorbántalmak megoldásában pl. hasmenés és bélhurut esetén.
Serkenti az epitelizációt (bõrképzõdést) és a sebek gyógyulását. Segít számos tüdõbetegségnél, antibiotikus hatása különösen jó a megfázások és grippe idején, valamint a bronchitisnél. Baktérium-, gomba- és parazitaölõ hatása van (gombák, herpesz vírusa és más kórokozók ellen). Antioxidáns hatása van. Erõsíti a szervezet ellenálló képességét és gátolja az idõ elõtti öregkori panaszokat – erõsítve a szervezetet az idõsebb korban. Hozzájárul a vitalitás és a szervezet általános egészségének megõrzéséhez.
Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár, fitoterapeuta
az Aryan Természetgyógyász Oktatóközpont óraadó tanára