Birsalma szezon – Birsalmasajt
Az érett, alaposan megmosott birsalmák héját és magházát eltávolítjuk. Forró vízben puhára fõzzük, majd a leszûrt gyümölcsöt összetörjük. Minden kilogramm tört gyümölcshöz 60 dkg cukrot keverünk, és további 10-15 percig kavargatjuk. Nagyon sûrûre fõzzük. Ha kész, tetszés szerinti formába öntjük, de sietni kell, mert gyorsan alvad. Keverhetõ bele dió (mogyoró, mazsola) ízlés szerint. Dermedés után borítsuk ki a formából, és száraz szobahõmérsékletû helyen idõnként forgatva szárítsuk 2-3 hétig. Fogyasztásig alufóliába csomagoljuk.
Sütés nélküli finomság: Kávészemek
12 dkg darált kekszet 2 evõkanál rumot, 8 dkg vajat, 8 dkg porcukrot, 4 evõkanál darált diót, 2 evõkanál kakaót, 1 kávéskanál nescafét összegyúrunk. Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és ovális formákat szúrunk ki belõle. Kés fokával minden szem közepébe elkészítjük a vágást. 10 dkg ét tortabevonót gõz fölött felolvasztunk, belemártjuk a szemeket. Hûtõben szikkasztva tálaljuk.
Házi csoki puding
Hozzávalók: 1,5 dl tej, 12 dkg cukor, 20 dkg étcsokoládé, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj.
A tejet és a cukrot mérsékelt tûzön kevergetve felmelegítjük egy kisebb edényben. Amíg kézmelegre visszahûl, nagyon apróra vagdalunk étcsokoládét.
A puding alapkeveréke: a tojás sárgákat kézi habverõvel összedolgozzuk langyos édes tejjel, majd viszszaöntjük az egészet a tejes edénybe. Takarékon folyamatos kevergetés mellett 10 perc alatt sûrûre fõzzük, azután levesszük a tûzrõl. Átkanalazzuk egy nagy keverõtálba, azonnal beledobjuk az étcsokit és a vajat. A csokival és vajjal feldúsított alapkeveréket robotgéppel 5 perc alatt jól felhabosítjuk, és mire a csoki és a vaj elvegyül benne, már kész is a sûrû puding. Üvegedénybe szétosztva, tejszínbabbal díszítve tálaljuk. Csak 15 perccel tart tovább elkészíteni, mint a bolti zacskósat, de aki egyszer kipróbálja és megízleli azt a telt ízû sûrûpudingot, ami csokis, nem a bolti kakaósat fogyasztja.
Bencsik Károlyné
Szentes