Tök pite
Kardos Jánosné Erzsike tizenhárom évig fõzte a kávét a dolgozóknak a Baromfifeldolgozó Vállalatnál. Hajnalban már kiszolgálta a finom friss feketével a gépkocsi kísérõket, vezetõket, élõállat beszállítókat, a mûszakba busszal érkezõ vidéki munkatársakat. Folyamatosan fõzte a kávét, hiszen az üzemekbe a mûszak folyamán kétszer is termoszokban vitték le a kávét azok, akiknek ez volt a feladata. Öt évig orosz tolmács is volt.
Nagyon sokáig a csomagoló üzemben a liba, kacsa vonalon, a szalag mellett végezte a különbözõ nehéz fizikai munkát. Harmincnyolc éves munkaviszonnyal jött el nyugdíjba.
Erzsike nagyon szeret fõzni, sütni. Most a saját kipróbált receptjét adjuk közre. Én megkóstoltam, nagyon finom. Készítsék el önök is.
Tök pite
A tésztához: 40 dkg. liszt, 1 cs. margarin, csipet só, 5 szem édesítõ összetörve, 1 sütõpor, ezt összemorzsoljuk 1 tojással és 2-3 evõkanál tejföllel összeállítjuk, majd a tésztát kettéosztjuk, hogy alja és teteje is legyen.
A töltelék: 1 kg. fõzõtököt lereszelünk káposztareszelõvel, 1 l. vízben puhára fõzzük és laskaszûrõn leszûrjük, majd hûlni hagyjuk. Amikor kihûlt, tálcára helyezzük és hozzáadunk 10 szem édesítõ tablettát összetörve porrá. 4 tojást 1 tejföllel összekeverünk, 1 vaníliás cukrot adunk hozzá. Lisztezett, zsírozott tepsibe tesszük az alját, erre öntjük a tölteléket. A másik fele tésztával betakarjuk, és a széleit jól lenyomkodjuk. Szép rózsaszínûre sütjük.