Nem hiába fúrnak a Barthában

bartha01.jpgAZ IDÉN NAGYOT ALAKÍTANAK
A hatalmas fúrógépek nem kímélték a falakat a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában. Rosszra azért senki se gondoljon, csupán bővítik az épületet, s az ezzel járó munkálatok nélkülözhetetlen kellékei voltak ezek a szerszámok is. Ott jártunkkor a földszinten kötés kész beton, a felső szinten törmelék és por fogadott bennünket.

– Az épület kiegészítését már tavaly megkezdte a kivitelező. Az intézmény nyolcvan tanulóra létesült. Akkor konyha, ebédlő, igazgatói lakás is volt benne, mára ezeket a részeit is a tanítás számára foglaltuk el. – tájékoztat dr. Csikai Miklósné igazgatónő.

– Most a háromszázat megközelíti a diáklétszám. A mai követelmények szükségszerűvé teszik, hogy a szünetek is nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények között teljenek. Nem beszélve arról, hogy a rendezvényeink számára is szükség van a korábbinál kulturáltabb körülményekre, – mondja.

– Eddig az iskolai kisebb rendezvények a tornateremben voltak, ami nem erre a célra épült. Elég régi létesítmény, egyszerű, akusztikája sincs. Sokáig kellett próbálkozni, mire megkaptuk a pénzt a bővítésre.
Az igazgatónő a készülő beruházást ismertetve a munkaterületet is megmutatja.

– A két évig tartó beruházásban egy „U” alakú építmény készül, melynek során a belső udvar egy részét lefedik egy aulával. Nagyon alapos munkát végeznek a kivitelezők.

– Mennyire látja stabilnak hosszú távon az ide áramló diáklétszámot, ami biztosítja majd a beruházás hosszú távú megtérülését?

– Reméljük, hosszú távon kicsi lesz az iskola. Vannak még elképzelések arra, hogy hogyan lehetne tovább terjeszkedni, de az elkövetkező évtizedekre a jelenlegi problémák ezzel a fejlesztéssel biztosan megoldódnak.
Minden középiskolában probléma a tanulólétszám. Nálunk ez egyelőre nem jelentkezik. Főleg az új szakjaink iránt nagy az érdeklődés. Ha a gyerekeknek mindig sikerül olyat nyújtani, ami érdekli őket, amiben fantáziát látnak, s a szülő a későbbi elhelyezkedés lehetőségét is látja, akkor remélem, sokáig nem lesz még létszámproblémánk.
Nálunk az utóbbi években felfelé megy a gyermeklétszám, de ezért meg is teszünk mindent. Az új szakokhoz az igazgatóság a lehetőségeket megteremtette. Ezután már a pedagógus kollégák dolga az, hogy megfelelően folyjék az oktatás.

– Mikorra készülnek el a munkákkal?

bartha02.jpg– A fenntartó FVM két részletben tudja biztosítani a beruházás finanszírozását. Az elmúlt évben addig jutottak, hogy a régi udvari kazánházat lebontották. Az új kazánokat a padlásra vitték fel, itt alakították ki az új kazánházat, és beindították az új fűtést. A vázakat, falakat felépítették és befedték. A második szakaszban készül el teljesen, a legmodernebb követelményeknek megfelelően, a mozgássérültek számára is megközelíthetően az épület. Az első emeleti büfé is ide kerül egy kis étkező hellyel, továbbá vizesblokk is készül.
Sok mindenre alkalmas lesz. Legfőképpen arra, hogy rossz idő esetén a gyerekek a szüneteket itt tölthetik. Amióta látják, hogy milyen munka folyik itt, segítőkészek, udvariasak a dolgozókkal, nézegetik a munkát, de azt nem zavarják.
Reméljük, semmi akadálya nem lesz annak, hogy a következő tanév évnyitóját már itt tartsuk, ugyanis az átadás időpontja augusztus huszadika.

– Ez azt is jelenti, hogy a hagyományos “Kertmagyarország felé” rendezvényük új lehetőségeket kap.

– Tavaly elmaradt a kiállítás éppen az építkezés miatt. De az idén szeretnénk nagyot alakítani. Eddig is meghívtuk a külföldi partneriskolákat a virágkötészeti versenyre, de most a magyarországi társiskolákat is bevonjuk. Európai szintű virágkötészeti versenyt és bemutatót rendezünk. Az elkészült munkákat majd az aulában fogjuk kiállítani. Gondolkodunk továbbá azon is, hogy még milyen alkalmakra lehet felhasználni a fejlesztést, szeretnénk ugyanis  a létesítményt minél jobban kihasználni.

– Számíthatnak-e ez után a látogatók arra, hogy a kiállítás nem lesz majd ingyenes?

– A kiállítást ezután is ingyenessé szeretnénk tenni a látogatók számára. Jó volna, ha tudnánk pályázati forrást is szerezni hozzá, de azt gondoljuk, hogy az erkölcsi bevétel sokkal jelentősebb egy ilyen kiállítás alkalmával, mint az anyagi. Nem csak az iskola tudja megmutatni magát, hanem az egész szakmát be tudjuk mutatni. A “Kertmagyarország felé” kiállítás időpontja a hagyományokhoz híven idén is szeptember utolsó hétvégéje, tudtuk meg az igazgatónőtől. Tehát máris tervezhető ez a hétvégi program.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.