Újabb elismerés és mintabolt megnyitása az ősz ajándéka a DélKerTÉSZ-nek

2024.09.12. DélKerTÉSZ Érték és Minőség Nagydíj Pályázat díjátadó ünnepség

Szeptember 12-én az Országház felsőházi termében került sor arra az ünnepségre, amelyen a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnöke, Nagypéter Sándor és a cég delegációja átvehették az újabb Érték és Minőség Nagydíjat. A Szentesi Paprika termékcsalád, a Snack paradicsom termékcsalád, Party mix termékcsalád változatai korábban már kiérdemelték ezt a rangos elismerést. Ezúttal a pritaminpaprika visszahonosításáért és a termelési folyamat során megvalósuló társadalmi felelősségvállalásért járt a cégnek a jutalom.

Csoportkép a boltnyitón.

Nagypéter Sándor érdeklődésünkre elmondta: – Annak, hogy korábban a pritaminpaprika kiesett a szortimentünkből, több oka volt. 2003-2006 és 2012-2014 időszakban még folyt a pritaminpaprika szabadföldi termesztése. Azonban a hozam és a minőség ily módon elmaradt a várakozásoktól. Néhány évvel ezelőtt azonban a szaktanácsadó kollégákkal úgy döntöttünk, hogy a Szentesi Paprika termékcsaládot teljessé tesszük a piacon. Szaktanácsadóink feladata volt, hogy a termelés technológiai összeállítása mellett, immár fóliás, azaz zárt borítási körülmények között, a termelők motiválásával beindítsák a pritaminpaprika termesztést. Ez évre, amely a termesztés harmadik éve, már vannak e termékre szakosodott termelőink. Nagyon fontos tudni, hogy minden paprika fajtának más a termelés technológiája és a növényvédelme. Mind a hét termelőnk munkáját nagyon nagyra becsülöm.

Üdvözöljük a Lecsó Liget boltunkban!

A korábbi interjúnk során a Karácsond térségi projektet már megismertettük, amely mintegy társadalmi felelősségvállalásként jött létre, és az ott élő, elsősorban roma lakosság számára a pritaminpaprika termesztés immár folyamatos megélhetést jelent. A pályázatnak ez a projekt is része lett. Hogyan tükröződik vissza magában az elismerésben?
-A Máltai Szeretetszolgálattal közösen a kisvárdai és karácsondi fóliaházak üzembe helyezésével, megfelelő infrastruktúrával indulhatott a kápia és pritaminpaprika termesztés. Fontos szemponttá vált a vidék megtartó erejének fokozása. Az ott élő fiatal generáció számára pedig kitörési pontot jelent ez a tevékenység. Az a filozófiánk, hogy nem halat, hálót kell adni, a háló pedig lehetőség a növekedésre. Teljesen más kultúra és hozzáállás az ottani, bízunk azonban, hogy évek alatt sikerül a szemléletformálás. Jelenleg itt 1 hektáron folyik pritaminpaprika termesztés.

A díjhoz kapcsolódott indoklás, értékelés?
-Valójában a termék eladta magát. Több értékelési szempont van, amelyeknek meg kellett felelnünk, ilyen a hagyomány, amit a DélKerTÉSZ termelői közössége képvisel, hiszen térségünkben a paprikatermesztés 150 évre nyúlik vissza. Másrészt arra az innovációra épül a pritaminpaprika termesztése is, amit mi folyamatosan képviselünk. Harmad sorban számított a szándék, hogy a terméket újra közforgalomba helyeztük.

A következő programjuk az Őszi Hajtatási Nap. Melyek lesznek a legfontosabb üzenetei?
-A rendezvényre október 25-én kerül sor a telephelyünkön. Idén klímaváltozás kihívásai és lehetséges megoldások a zöldséghajtatásban témakörével foglalkozunk. Ismertetjük az un. termelővédelmi csomagot. Foglalkozunk a klimatikus viszonyok változásával, a hőstressz élettani hatása és kivédési lehetőségek jelentkező feladatokkal, a növényváltás növényvédelmi kockázataival is mind előadás, mind kerekasztal beszélgetés formájában. Minden biztonság alapja, hogy a kártevő populációt csökkenteni tudjuk, amihez a növényvédő szerek megfelelő választéka szükséges. Egy dolog, hogy kivonják a növényvédő szereket, ám ha a számuk annyira lecsökken, hogy nem tudunk fellépni a kártevők ellen, azok elszaporodnak, vírus vektorként jelennek meg, és a vírus is elszaporodik a növényállományban. Nem a további dózis csökkentése a megoldás tehát, hanem a váltószerek megfelelő számának megléte.

Gyuricza Kitti marketingvezető a napokban a DélKerTÉSZ Szarvasi úti telephelyén megnyílt Lecsó Liget mintaboltról a következőket osztotta meg lapunkkal:

-A Lecsó Liget zöldségbolt vár mindenkit, akinek fontos, hogy helyi termelőktől származó friss zöldségekhez jusson kedvező áron. Akár a napi vitamin mennyiség beszerzése a cél, akár egy kellemes baráti lecsó parti, de a legfontosabb zöldségeket megtalálják nálunk a befőzéshez, savanyúságok készítéséhez is. Jó ötlet továbbá szentesi zöldségekből álló zöldségcsomagot ajándékozni. Megtalálható nálunk a szentesi hungarikum paprika széles palettája, az étkezési fehér, a hegyes erős, szezonálisan pedig a kápia paprika, vagy a paradicsom (pritamin) paprika. Kínálunk kaliforniai paprikát, klasszikus fürtös paradicsomot és a snack paradicsom termékcsaládunkat. Kapható nálunk kígyóuborka, vöröshagyma, lilahagyma, alma… A bolt hétfőtől péntekig 09.00 órától 17.00 óráig tart nyitva, ahová nagy szeretttel várjuk a vásárlókat. A további aktuális információkért kövessék közösségi média oldalainkat!

Miért lett a bolt neve Lecsó Liget? – kérdeztük.

-A névválasztással szerettük volna kifejezni mintaboltunk esszenciáját. Hosszas gondolkodás után arra jutottunk, hogy ez lesz a legjobb név, ami kifejezi az ízletes szentesi paprika, paradicsom jellegzetességeit. Szentes és a lecsó immár összeforrt fogalom. Készítse bárki a saját ízlése szerint, hozzá a legalapvetőbb alapanyagokat megtalálja nálunk. A Liget a bőséget és a természetet szimbolizálja. Szeretnénk, ha boltunk polcai mindenkor roskadoznának a nulla kilométeres szentesi zöldségektől. Reméljük, hamarosan a „megyek a lecsóba” kifejezés azt fogja jelenteni, hogy a DélKerTÉSZ mintaboltjába látogatnak.

Dömsödi Teréz
Fotó: DélKerTÉSZ – D.T.

Aktuális lapszám: http://www.varosivisszhang.hu/?page_id=30031

A megújult E-Könyvtárban: bit.ly/3zOKySi

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.