Digitális alkotóműhely a város két technikumában

Először a HSzC Pollák Antal Technikumban került sor szeptember 11-én a DKA tanterem, vagyis digitális alkotóműhely átadására, amikor Kovács Attila igazgató köszöntötte a megjelenteket. A tanterem eszközeit használat közben bemutatták a 12/A osztály tanulói. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója, Kincses Tímea szólt elsőként a beruházás jelentőségéről.


Elmondta, hogy a digitális alkotóműhely fontos része a pályaorientációnak, de a tehetséggondozás színtere is, ahol élményszerű foglalkozásokon vehet részt az általános iskolás, vagy középiskolás diák, kibontva kreativitását. A felújított tanterem nem csak a tanóráknak válik meghatározó színhelyévé, hanem a szakkörök, a nyári táborok foglalkozásait is ráépíthetik a jövőben.
Kincses Tímea hozzátette, a vármegyében immár öt digitális alkotóműhely áll hamarosan a tanulóifjúság rendelkezésére, négy városban. Ezután pl. az időpontot foglaló általános iskolák a technika órát megtarthatják a hozzájuk közel lévő digitális alkotóműhelyben. A tanterem felszerelését képező számítógépek, 3D-s nyomtatók által lehetővé válik a projekt alapú oktatás, amely nagyban segíti a diákokat a munkaerőpiacon való eligazodásban. A kreatív számítógépes programok segítik az együttműködést, együtt gondolkodást. Szeptember második felében létrehoznak egy olyan digitális felületet, amely elősegíti az időpontfoglalást – tudtuk meg. A főigazgató asszony új szolgáltatást, az egyéni pályatanácsadást is említette, amelyre szintén digitálisan foglalható, vagy személyesen kérhető időpont.


Ambrus Norbert a HSzC kancellárja elmondta, hogy a digitális alkotóműhely kialakítása 36 millió forintos beruházásként valósult meg a Pollák Technikumban. A tanterem teljes felújítás után új bútorzatot és vadonatúj technikai eszközöket kapott.
Szólt továbbá arról, hogy az intézmény további informatikai beszerzés keretében 56 számítógépet, 11 okostáblát és 2 db nagy teljesítményű nyomtatót összesen több mint 56 millió forint értékben használhat ettől a tanévtől kezdve.

A tanulók, ottlétünk alatt, a számítógépes programmal különféle tárgyakat, alkatrészeket, vagy éppen képeket terveztek, amelyeket azután a 3D-s nyomtatók életre tudtak kelteni. A tárgyalkotás alapanyaga leginkább műanyag, volt köztük olyan, amely vízbe helyezés után megváltoztatta a színét. A számítógépes programmal pl. 16 foglalkozás keretében, játszva összefüggő projekteket tudnak megalkotni. Tervezhetnek akár komplett épületeket, megtervezhetik azok környezetét, és a lézer gravírozóval a terveket papírra, vagy lemezre írhatják rá.


Ezt követően a sajtótájékoztató a HSzC Zsoldos Ferenc Technikumában folytatódott, ahol Kincses Tímea főigazgató asszony a Pollákban elhangzottakhoz kiegészítésként fűzte: Hódmezővásárhely és Makó után a szentesi második, így összesen 4. DKA alkotóműhely átadása történik. (Az ötödiket hamarosan Csongrádon a Sághy Mihály Technikumban veszik a tanulók birtokba. – szerk.) Kiemelte, hogy ez a műhely más, mint a Pollákban lévő, ahogy a többi helyszínen lévő is más. Ennek az oka az, hogy az iskola vezetése választhatta ki az eszközöket a diákok igénye, képessége szerint, hogy könnyedén megtanuljanak gravírozni, nyomtatni, fúrni, faragni, ragasztani, digitálisan színezni… Hagyományos és digitális eszközök ötvözete tehát az alkotóműhely kínálata.


Ambrus Norbert kancellár megerősítette, itt is egy erősen leromlott épületrészt újítottak fel padlótól a mennyezetig. A bútorzatot a berendezésekkel együtt a tanár kollégákkal együttműködve alakították. Laptopok, lézergravírozó, 3D-s nyomtatók és alapanyagok kaptak helyet, mintegy 55 millió forint értékben, két év leforgása alatt. A Zsoldos Technikum számára beszereztek további 52 db számítógépet, 18 okostáblát és 5 nagy teljesítményű nyomtatót összesen közel 70 millió forint összegben.
Kép és szöveg: – dite –

Aktuális lapszám: http://www.varosivisszhang.hu/?page_id=30031 A megújult E-Könyvtárban:  bit.ly/3B3zxNg


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.