Olvasói porta – Iskolai életkép a vásznon

Előző cikkem folytatása éppen az lett volna, hogy feltérképezzem, milyen lehetőségek vannak a közgyűjteményünk bővítésére, de a Koszta József Múzeum igazgatója megelőzött. Íme, a reagálás érdemi része:
„1. A Koszta-gyűjtemény gyarapodik, hamarosan hivatalosan is bejelentjük, immáron bővül az anyag.

  1. Katona Imre alkotással is bővültünk.
  2. Sőt, nemrégiben tucatnál több értékes festményt vettünk át donáció* útján egy komoly életművel rendelkező Koszta-tanítványtól.”
  3. Sőt, nemrégiben tucatnál több értékes festményt vettünk át donáció* útján egy komoly életművel rendelkező Koszta-tanítványtól.” eddig az ide vonatkozó idézet.
    Köszönöm Olvasóinknak, hogy megerősítettek, értékeink feltárásának, bemutatásának helye van a lap hasábjain. Lehetőségeinkhez mérten, egy-egy, a galériákban pillanatnyilag fellelhető képzőművészeti alkotás bemutatásával szívesen ajándékozom meg tehát továbbra is önöket. S ha még meg is nézegetik a galériák honlapját, felfedezik az értékes tartalmakat, rovatunk már elérte a célját.
    A következő alkotó Kováts Károly (Újvidék, 1875 – Szentes, 1945) 1894-től kiállító művész. Szentesen 1926-ban volt első gyűjteményes kiállítása. Idős éveiben jeles épületeink realista ábrázolásának képviselőjévé vált. A városközpont épületeinek megörökítésével Dr. Csergő Károly alispán bízta meg az 1920-as években.
    A fővárosi Kieselbach Galériában jelenleg fellelhető alkotását láthatják, a kép címe: Matrózblúzos fiúk 1911. (69×111 cm olaj, vászon.)
    Kováts Károly festői tanulmányait Budapesten és Münchenben végezte. Nyolc évvel ezelőtt volt gyűjteményes kiállítása a múzeumban, amikor Sipos Anna művészettörténész beszámolt a helyi alkotások szükség szerinti restaurálásáról.
    Matrózblúz: a brit haditengerészet egyenruhája alapján terjedt el az 1800-as évektől. A XX. század elején Peter Thomas matrózblúzai kötelező viseletté váltak az USA-ban a középiskolás lányok körében. A viselet átterjedt Európába, sőt hazánkba, de még Kelet-Ázsiába is, fennmaradva egészen napjainkig.
    D. T.
    Kép forrása: www.kieselbach.hu
    Matrózblúz: www.gardrobom.com
    *donáció = donatio, ajándék, adomány.

Aktuális lapszám: http://www.varosivisszhang.hu/?page_id=30031 A megújult E-Könyvtárban: bit.ly/3B3zxNg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.