Fiatalodik a Kiséri Állatorvosi Rendelő – “Gyakorlat teszi a mestert”

Ifj. Dr. Dobos András a temesvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen végzett, diplomáját 2024. július 10-én vette át. Arra készül, hogy édesapjától átvegye a Kiséri Állatorvosi Rendelő üzemeltetését. Ebből az apropóból beszélgettünk.

Mennyiben volt más Temesváron tanulni, mint idehaza lett volna? Édesapád emlékeivel összevetve, miben tért el az ottani képzés a hazaitól?

-Míg Magyarországon 5 és fél, Temesváron 6 éves volt a képzés. Végig angol nyelven tanultam. Teljesen máshogy képeznek ott, mint a magyar egyetemen, sokban más a képzés most, mint édesapám idejében volt. Én is külföldi voltam a temesvári egyetemen, együtt tanultam olaszokkal, arab diákokkal, franciákkal, s persze románokkal. Nemzetközi osztály voltunk, harminc fölötti létszámmal.

Miben változik meg a munkád itt a rendelőben, hiszen már évek óta besegítesz a kis kedvencek ellátásába?

-Megosztozunk továbbra is a feladatokon, de mindig nagyobb és nagyobb részt kell átvállalnom. Párhuzamosan végezzük az általános orvoslást és az állatorvosi szemészetet. Immár 15. éve segítem édesapám munkáját, az elméleti képzéshez kapcsolódó összes gyakorlatot itt szereztem. Végeztem, végzem továbbá az általános műtéteket is.

Jelentett-e nehézséget angol nyelven tanulni?

-Egyáltalán nem, hiszen számomra az angol a második anyanyelvem. Nehézség inkább akkor adódott, ha éppen a tanár nem beszélt olyan pontos szakmaisággal, ahogyan kellett volna. Örülök annak, hogy sokat foglalkozhattam az angol nyelvvel, hiszen folyamatosan tudom használni, fejleszteni ezt a tudásomat is.

Volt-e Magyarországról évfolyamtársad?

-Igen, Budapestről volt egy osztálytársam, aki egyébként Írországba házasodott. Most ott él.

Mi volt a diplomamunkád témája?

-Azt vizsgáltam a dolgozatomban, hogy a kutyusok nyílt szájpadlása, ún. „nyúlszája” genetikailag hogyan öröklődik. Négy formalinban lévő kiskutyától vettünk mintákat. Azt néztük meg, hogy van-e közöttük közös genetikai nevező, ami felelőssé tehető az állapotért, amiben születtek. A kutatás eredményre vezetett. A korábbi tanulmányaim alapján, az orvosi biomérnöki és orvosi biotechnológus végzettségem megvolt, aminek hasznát is vettem.

-Szeretnél-e valamit változtatni a rendelő működésében, vagy úgy gondolod, vihető így tovább?

-Egyelőre minden vihető így tovább. Most még gyakorlatban fejlődni szeretnék, erre koncentrálok.

-Milyen hobbijaid vannak, amelyek segítenek kikapcsolódni, feltöltődni?

-Barátokkal, ismerősökkel nagyon komoly társasjátékokat, vagy asztali szerepjátékokat szoktunk játszani. A barátok egyrészt a hobbin keresztül, másrészt még középiskolából folyamatosan élő kapcsolatok. A zenét is szeretem, nem lehet kinézni belőlem, de metál számokat hallgatok a legszívesebben.

-Ifj. Dr. Dobos András, köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok az élet minden területén.

-Én köszönöm, hogy tájékoztathattam a kedves leendő pácienseinket.
-dite-

Aktuális lapszám: http://www.varosivisszhang.hu/?page_id=30031 A megújult E-Könyvtárban: bit.ly/3B3zxNg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.