A Coop Rally a magyar élelmiszer ünnepe

Dr. Rédei István, Mészáros Zoltán, Farkas Sándor és Dr Salgó László Péter.

Ebben az évben a XVIII. Coop Rally Kelet-Magyarország élelmiszergyártó, és feldolgozó üzemeit látogatta meg szeptember 11-12-én. Ebből az alkalomból rendezett a CO-OP Hungary Zrt. és a HUNOR COOP ZRt. sajtótájékoztatót a fábiánsebestyéni Szupermarket előtt.

Az ünnepi eseményen először Várdainé Antal Erika, Fábiánsebestyén község idén megválasztott polgármestere kapott szót, aki kiemelte, hogy a község szívében két éve felújított HUNOR COOP Szupermarket hiánypótló beruházásnak bizonyul, és stabil munkahelyeket teremtett. Polgármesterként a települést vonzóvá szeretné tenni az újabb letelepülők számára, amihez ilyen, és hasonló munkahelyek szükségesek.

Dr. Rédei István, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának tagja méltatta a HUNOR COOP eredményeit, azt az ötletgazdagságot, amely Mészáros Zoltán vezérigazgató és csapata mozgatója. A fábiánsebestyéni Szuper CO-OP Plusz üzletre büszke az egész CO-OP rendszer. Emléklappal köszönte meg Mészáros Zoltánnak, hogy a rendezvényt vendégül látják.

Mészáros Zoltán vezérigazgató azon örömének adott hangot, hogy a szakma választotta ki a mai napi helyszínül ezt a szupermarketet. Vannak korabeli fotók az egykori szerszámoskamráról, amelyből az áruház született. Aki jót tesz, ne tartsa titokban, így is tesznek, ám a büszkeség valójában az összefogásnak szól, ami alapján helyi munkahelyek jöhettek létre – hallottuk.

Dr. Nobilis Márton (jobbról) a Coop Rally jelentőségéről beszélt.

A globalizáció jellemzőiről szólt Dr. Salgó László Péter, Csongrád-Csanád vármegye főispánja, és az Európai Unión belüli ellentmondásra is kitért, miszerint az áru 50-100 kilométeren túli szállítása kerülendő, ám azért a legolcsóbb termék kerüljön a pultokra. A kiskereskedelmi láncok fontossága mellett érvelt, mert így jó eséllyel a fentebbi mindkét szempont érvényesülhet.

A „magabíró” állam jelentőségét vázolta Dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Ez azt a képességet jelenti, hogy megtermeljünk minden olyan árut, terméket, amire szükségünk van, önellátóak tudjunk lenni, s azokat el is tudjuk adni. Megjegyezte, hogy a Coop  Rally jelentősége éppen az, hogy felhívja a figyelmet, milyen fontos az ilyen helyi kiskereskedelmi láncok szerepe, mint amilyen a HUNOR COOP is, akiknek példája mutatja, érdemes pályázni, a saját értékeket megőrizni, tovább fejleszteni.

Az elhangzottakhoz Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes, hazaiként azt fűzte hozzá, ne tévesszük szem elől, a HUNOR COOP ZRt. nem csak Fábiánsebestyénben, hanem a vármegyében és a megyehatárokon túl is számos településen jelen van, és végez hasonló fejlesztéseket. Ezzel a tevékenységgel a vidéken élő emberek életszínvonala, megélhetése, ellátása biztosítottá válik. – A mezőgazdaságban meg kell, hogy termeljük azokat az alapanyagokat, amelyek a biztonságos ellátáshoz nélkülözhetetlenek. A lehetőség adott, sőt augusztusban nyílt meg a pályázat az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére, amely azt hivatott erősíteni, hogy a saját termelői kör élelmiszer alapanyaga kerüljön a helyi kereskedelmi láncokba. Így megtartható a gazdatársadalom. Szeretne olyan terméket látni a HUNOR COOP polcain is, amelyre rá van írva, mely gazdaközösség szolgáltatta annak alapanyagát.

Másnap Hajdúszoboszlón került sor a XVIII. Coop Rally eredményhirdetésére, ahol a Master Good Kft. (Kisvárda) csapatának elsőségét hirdették ki a szervezők a program során felkeresett hat meghatározó élelmiszeripari gyártó- és feldolgozó cég, valamint két CO-OP – tagvállalat közül. A hajdúszoboszlói záró ünnepségen a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke, Pekó László a köszöneten túl azt mondta: „Közös célunk, hogy a magyar élelmiszeripart erősítsük, és bemutassuk, hogy milyen magas színvonalat képviselnek a hazai élelmiszeripari termékek. Aki részt vett a Coop Rally két napján, az láthatta, hogy a meglátogatott hat élelmiszergyártó üzemben világszínvonalon termelnek. A tőlük beszerzett, boltjainkban forgalmazott termékeknek garantált a minősége.”
Pekó László egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az idei Coop Rally-n a mezőny két, 2000 fő alatti kistelepülésre is ellátogatott, ahol – jegyezte meg – bebizonyosodott, hogy ilyen lélekszámú településeken is színvonalas üzlet működtethető. Azt is elismerte azonban, hogy a COOP kistelepüléseken folytatott tevékenysége nem nevezhető könnyűnek, hiszen számos községben az alacsony szintű vásárlőerő sajátos piaci helyzetet teremt.


Az igazgatóság elnöke köszönetet mondott a Coop Rally szervezőinek, valamint a média képviselőinek is, amiért a maguk eszközeivel támogatják a szakmai program célkitűzéseit, és népszerűsítik a magyar termékeket.
A Magyar Olimpiai Bizottság színeiben ezúttal is részt vettek a Coop Rally-n olimpiai aranyérmes sportolók, így Szabó Gabriella és Csipes Tamara kajakozók, illetve az idei olimpián első helyet szerző férfi párbajtőrcsapat két tagja, Siklósi Gergely és Koch Máté.
A Coop Rally-t a COOP üzletlánc 2006-ban rendezte meg első alkalommal. A teljes egészében magyar tulajdonú kereskedelmi lánc rendezvénysorozata több ízben is kiérdemelte az Érték és Minőség Nagydíjat. A rally az idei programjaival immáron 151, hazánkban működő vállalkozást mutatott be.
Dömsödi Teréz – Jaczenkó Gábor

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.