75 éve a lakosság szolgálatában – Ünnepi könyvtártörténet I.

Szekeres-Dancsó Mónika köszöntője.

A Szentes Városi Könyvtár 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Szekeres-Dancsó Mónika igazgatónő köszöntötte a megjelent vendégeket. Szabó Zoltán Ferenc polgármester megnyitó beszédében megemlékezett arról, hogy városunk 460 éves fennállását tavasszal ünnepeltük. Minden évfordulót rengeteg várakozás, előkészítő munka előz meg, jelesül a város könyvtára iránti igény valósággá válásáig is hosszú idő telt el. Az olvasmányokban elmélyülés kihívásokkal teli napjaink digitalizált világában. Óriási eredmény, amikor sikerül könyvet adni akár a gyermekek, akár a felnőttek kezébe.

A járási könyvtár 1970-ben.

A Szentes Városi Könyvtár történetéről Vágvölgyi Zoltán könyvtáros emlékezett meg. Kővágó László pedagógus szakíró kiemelten munkálkodott azon, hogy 1949-ben létrejött városunk könyvtára. Az akkori művelődés politika 2 irányban hatott, egyrészt propaganda célokat valósított meg, másrészt a dolgozók műveltségét igyekezett emelni. Létrejött az Országos Könyvtárügyi Központ, melynek a szentesi is körzeti könyvtára lett a Farkas Mihály utcában, Garai József vezetésével. Csongrád Megye északi részén a népkönyvtárak kezdtek működni, néhány száz kötetes állománnyal. Szerveződtek továbbá az olvasómozgalmak – hallottuk.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester nyitotta meg a rendezvényt.

A Szentes Járási Könyvtárat 1952. augusztus 20-ától a Szentes Járási Tanács tartotta fenn, 1 évvel később Berezvai Lajosné lett a vezetője, aki zárt kölcsönzési rendszert vezetett be. A 2-3 könyvtáros alkalmazott korosztályonként szolgálta ki a beiratkozott olvasókat, egészen 1960. május végéig, amikor a szabadpolcos rendszert itt vezették be először a megyében. A Gyermekkönyvtár 1961. októberében kezdte működését, a Csongrád Megyei Hírlap folyamatosan tudósított az ott folyó munkáról. Irodalmi estek, író- olvasó találkozók voltak rendszeresen, létrejött a zenesarok, a kiállítások hagyománya és a mozgókönyvtár. Többek között olyan vetélkedőket kedvelt meg a közönség, mint a „Játék és Muzsika 10 percben.

Vágvölgyi Zoltán felidézte a Zsinagóga felújításának folyamatát, egészen az 1998. szeptember 18. ünnepélyes átadásig. A könyvtár 1997-től 2009-ig közhasznú társaság, majd kft-ként működött. 2016 óra ismét önkormányzati intézmény.  Vágvölgyi Zoltán megemlékezett az intézményvezetőkről, akik a sokrétű, nagyon színvonalas folyamatos működés megteremtői voltak.

(Folytatjuk!)

D.T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.