Magyar Paprika Napja – Klímaváltozás, kártevők és más aktualitások

A Magyar Paprika Napja szakmai tanácskozásainak szeptember 6-án a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ volt a helyszíne. Az idei rendezvény egyik szervezőjét, Ledóné dr. Darázsi Hajnalkát, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete szaktanácsadóját, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar mezőgazdasági tudományok kandidátusát kértem összefoglalóra.

– Az idei rendezvényt az aktuális kérdéseknek szenteltük. Így többek között részletes, nagyon alapos tájékoztatást kaptunk a pályázati lehetőségekről államtitkár úr részéről. Olyan megoldandó problémákra kerestük továbbá a válaszokat, mint a paprika sajnálatos vírusbetegségeinek igen kiterjedt köre. A velük szembeni védekezés napjaink egyik legkomolyabb kihívása. Még a témával foglalkozó szakembereket is nagyon komolyan elgondolkodtatja. Szakmai előadás hangzott el a tápanyag gazdálkodásról, hiszen a klímaváltozással nagyobb stressznek vannak növényeink kitéve. Megismerhettük az egyes biostimulátorokkal elvégzett kísérletek eredményeit. Az utolsó előadás pedig a paprikatermesztés, forgalmazás piaci viszonyaiban tárta elénk a fejlődés adta lehetőségek. A délutáni gyakorlati bemutatón többféle technológiával tudtak megismerkedni az érdeklődők. Először mutattuk be a pritaminpaprika termesztés gyakorlati lépéseit, követelményrendszerét. Egy kis múltba tekintés, a jelen kihívásainak lehetséges megoldásai, a jövő feladatai ezúttal is érdekes és hasznos információkkal szolgáltak a látogatóink számára.

– Ezúttal is megemlékeztek a paprikatermesztési ágazat egyik jeles személyiségéről…

– A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészeti Intézete munkatársa volt dr. Túri István, aki rendkívül sokrétű tevékenységet folytatott a paprikahajtatás, termesztés, nemesítés területén. Az általa nemesített paprikafajták termesztése folyamatos, ilyen pl. a hópaprika, amelyet 1982 óta még ma is termesztünk.

– Melyek a mindennapokban a megkerülhetetlen szaktanácsadói feladatai?

– A jelenlegi időjárás helyzetből adódik számos olyan feladat, amelyekkel foglalkozni kell, ami újabb és újabb problémákat generál, mint például a károsítók, kórokozók folyamatos változása. Emiatt a növényvédelem aktuális feladataival nem kis kihívás lépést tartani. Nagyon odafigyelve kell az anyagi források és a környezetkímélés összhangját megteremteni úgy, hogy minél kevesebb műtrágyát, vizet használjunk, de a hatékonyság se sérüljön. Ma már számos olyan, tápanyagfelvételt segítő készítmény van, amelyeket próbálunk a kísérleteink eredményeként a technológiánkba beilleszteni. Folyamatosak továbbá a fajtakísérleteink, ezen a területen is jelentkeznek megválaszolandó kérdések.

– Mit üzen a rendezvény a fogyasztók és a szakemberek számára?

– Amikor 13 évvel ezelőtt megálmodtuk ezt a rendezvényt, nem gondoltuk, hogy ilyen szép hagyománnyá érik. Minden évben mintegy 300 fő körüli a regisztráló résztvevők száma, folyamatos tehát az érdeklődés. Hivatott ez a nap megmutatni, hogy egy ügy érdekében, ami ez esetben a paprika, milyen szépen együtt tudnak dolgozni az ágazat szereplői a fogyasztók megelégedéséért.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Erdélyi paprikafajták.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.