A lecsó, ha szentesi… – Kellemes hangulatmorzsák

Imádni való vendégek.

A Szentesi Paprika, mint Hungarikum, színe-java, ha a bográcsban a szentesi paradicsommal találkozik, jól összefő egy kis hazai kolbásszal, tarhonyával, ennél jobb nem is kell, így voltak ezzel sokan az idei Szentesi Lecsófesztivál alkalmi séfjei közül. Érdekes, egy-két extrém kivételtől eltekintve, mint pl. a kacsamájas lecsó, a legtöbben úgy gondolták, kitartanak az igazi szentesies hozzávalók mellett.

A DélKerTÉSZ, mint fő támogató, most is a rendezvény mellé állt, a bográcsba valóból így nem volt hiány. Köszönet érte, hiszen, ha egy csapat két bográccsal főzött, az egyik biztos hagyományos lecsó volt. Szentes Város Önkormányzata is két hatalmas bográccsal készült, majd osztotta a szentesi ételt. Szabó Zoltán Ferenc polgármester elárulta, hogy a különlegességet az egyik bogrács ételnél rántotta hozzáadásával érték el. S mivel Szentes négy testvérvárosa képviseltette magát a rendezvényen, a delegációk számára is lehetővé vált a finomságok felfedezése.

Először főztek a fesztiválon a szív- és tüdő-transzplantáción átesett, mára gyógyult honfitársaink egyesületének delegáltjai. Fontos számukra, hogy felhívják a figyelmet, az élet szépségeit együtt, sorstársakként könnyebb megtalálni. Ki-ki versenyszerűen is sportol, de mindannyian szívesen vesznek részt tömegsport rendezvényeken, kirándulásokon. – Megnéztük a templomokat, sétáltunk a főtéren, nagyon szép ez a város. Szívesen jövünk máskor is – mondta egyikük. A 20 fős társaság ugyancsak két féle lecsót készített, az egyik hagyományos, a másik szívbarát cukkínis lecsó volt.

Mindig jó a fesztiválon belecsöppenni egy-egy újszerű kezdeményezésbe. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola igazgatónője, Monoki Mariann érdeklődésemre elmondta, hogy csapatépítő találkozó volt számukra a rendezvény, s egyben tartalmas játékkal lepték meg a fesztivál látogatóit. Tesztlapok szóltak az iskola történetéről és az ott folyó képzésekről. A szerencsekerék segítségével a játék résztvevőit megajándékozták a gyakorlókertjük termékeivel. Mindemellett a diákjaik és tanáraik aktívan segítették a szervezők munkáját pl. a belépő karszalagok kiosztásában. Oktatójuk, Nagy János egy 50 literes bográcsban főzött a csapat számára hagyományos lecsót. Két lelkes diák pedig paprikának és paradicsomnak öltözve hívta fel a figyelmet arra, hogy az iskolában folyó oktatás gyakorlati tudássá válik.

A Visit Szentes látványos pultjain prospektusokat, kiadványokat kaptak a rendezvénylátogatók városunkról. A Szentesi Élet Kft. ügyvezetője, Halupa Eszter arról számolt be, hogy rendszeres vendégei a szegedi és környékbeli turisztikai eseményeknek, ahol nyereményjátékkal is népszerűsítik városunk turisztikai kínálatát. Elmondta, hogy kiemelt hangsúlyt helyeznek munkatársai a kerékpáros és más szabadidős, sportprogramokra, a kulturális attrakciókra. Októberben a Szenior Expón vesznek részt, ahol az 50 év feletti korosztályt invitálják városunkba.

A rendezvény kezdete óta főz a fesztiválon családjával Szirbik Imre, immár ny. polgármester, aki ugyancsak a hagyományos szentesi lecsó híve. Elárulta, a kilencedig unokája érkezik, s erre nagyon büszke. Azt is elmondta, nagy öröm számára, hogy egyre több időt tölthet családja körében, hiszen a napokban – közel négy évtized után- elköszönt a Megyei Közgyűléstől is.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz  

Filmes lecsókóstoló.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.