Megelőzhető-e a szellemi hanyatlás? – El tudjuk-e fogadni? – Nagyszabású szakmai nap csütörtökön

A képen balról: Bocskay István, Szabó Zoltán Ferenc, Puskásné Halál Ágnes és Vidovicsné Molnár Zsuzsanna.

Augusztus 27-én sajtó nyilvános eseményen tájékozódhattunk arról, hogy Szentes Város Önkormányzata, a térségben egyedülálló módon, nagyszabású szakmai konferenciát szervez a 60 év feletti korosztály egyik legjellemzőbb betegségéről, az Alzheimer kórról.

Bocskay István köszöntőjében hangsúlyozta, az Országos Kórházi Főigazgatóság tanulmánya szerint egy-két évtized múlva már mintegy 300 ezer honfitársunk fog együtt élni a szellemi hanyatlás betegséget kiváltó tüneteivel, ami a családtagok számára érzelmi feszültségekkel terhelt állapotokat eredményez. Csütörtökön a betegséget érintő legfontosabb kérdésekre, a megelőzés lehetőségeire keresik a válaszokat a szakemberek.

Vidovicsné Molnár Zsuzsanna esélyegyenlőségi referens összegezte, milyen előnyökkel jár, hogy a város a képviselő-testület által előzetesen jóváhagyott program szerint, a megfelelő szakmai összefogás lehetőségeit kihasználva tud stabilan egy jól működő szociális hálót fenntartani. Az ellátottak speciális helyzetét figyelembe véve, előre tudnak reagálni a várható kihívásokra, s akár létre jöhetnek olyan jó gyakorlatok, amelyek példaértékűek.  

A Szentesi Gondozási Központ Alzheimer Cafe előadás sorozata, de a szeniorfoglalkozások is azt a célt szolgálják városunkban, hogy az idős kor előre haladtával jelentkező tüneteket, betegségeket megelőzni, időben kiszűrni lehessen – mondta Puskásné Halál Ágnes igazgató. A csütörtöki információs nap része délelőtt olyan érzékenyítő tréning, elsősorban kereskedelmi vállalkozások dolgozói számára, amely megkönnyíti a betegséggel élők mindennapi kiszolgálását. Délután kerekasztal megbeszélésre kerül sor, amikor azokra a kérdésekre, problémákra keresnek megoldásokat a szakemberek, amelyek települési szinten tárhatják fel a betegség ellátásával felmerülő igényeket, szolgáltatási formákat.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester kiemelte, hogy a legfontosabb a betegséggel élő korosztályok felé megnyilvánuló feltétlen elfogadás, türelem. Az idős kor egyik meghatározó betegsége, a demencia, összeurópai szinten jelent új kihívásokat. A társadalom elöregedése városunkban pedig azt jelenti, hogy jelenleg a 65 év felettiek száma mintegy 6 ezer fő. Számukra is biztosítani kell a minőségi élet feltételeit, jelen kell lennünk segítő kezet nyújtva akkor is, amikor éppen nincs kéznél a szakmai támogatás – nyugtázta.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.