Szervátültetettként, Európa Bajnokságon…

Két szentesi sportoló a Szervátültetettek és Művese-kezeltek Európa Bajnokságán, Lisszabonban, kiváló teljesítményt nyújtott. Ebből az alkalomból köszöntötte őket Szabó Zoltán Ferenc polgármester egy-egy elismeréssel.

Kóródi István (képen jobbra) a Szentesi Maximus SE sportolója súlylökésben ezüstérmet, gerelyhajításban és diszkoszvetésben bronzérmet szerzett, míg Pengő László, 50 m mell és 100 m hát-, valamint 50 m és 100 m gyorsúszásban aranyéremmel, 50 m mellúszásban ezüstéremmel térhetett haza.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester augusztus 12-én fogadta a sportolókat, és a beszélgetés során megemlékezett Magyarország sikeres olimpiai szerepléséről, hiszen hazánk kiválóságai az éremtáblázat nagyon előkelő 14. helyére váltak érdemessé teljesítményükkel. A felkészültség, az akarat, az erő, s persze a szerencse minden sportteljesítmény záloga. Sokszor másodpercek tört részén múlik a siker, egy-egy helyezés – említette.

A kiváló sport teljesítmény még inkább felértékelődik, ha a sportoló – ezúttal Európa Bajnokságon – transzplantáció után bizonyít. Kóródi István, kézilabdás múlttal váltott az atlétikára. Azt mondta, hogy a Maximus SE szakedzőinek köszönhetően már komoly méterekben mérhető a teljesítménynövekedése. A jövő évi drezdai világjátékokra nagyon lelkesen készül, terve a lehető legjobb teljesítmény elérése. Szólt arról is, hogy minden nap hálával emlékezik meg az ismeretlen fiatalemberről, aki sajnálatos balesete során áldozta életét, s akinek az erős, egészséges veséjével élhet, és érheti el a sporteredményeit.

– Az előző életem azzal zárult, hogy kaptam egy új szívet, s ami rendkívül pozitív, mindez 67 évesen történt meg velem. Így immár több mint 4 és fél éve élek szívátültetettként. Sikerült túlélni a COVID-ot. 2021 nyarán engedélyt kaptam a versenyzésre. Azóta a szentesi Delfin ESC szeniorjaival is, de a szervátültetettek között is folyamatosan versenyzem – hallhattuk Pengő László (képen balra) úszótól.
– Megköszönöm a Szentesi Vízilabda Clubnak az edzés lehetőségeket, a Delfin ESC-nek pedig, hogy megszervezik a versenyeztetésem. Rengeteget köszönhetek a háttérben dolgozó segítőknek. Minden sportteljesítmény, amit elérhetek, az szól a szívemet adó donorról és a fantasztikus magyar szívsebészetről, a kiváló orvosokról, a családról és Istenről.

Pengő László érdeklődéssel kísérte végig sporttársai teljesítményét a különféle sportágakban, így Kóródi István dobásairól fényképet is készített.

A Maximus SE vezetőedzője, Benkő István is jelen volt a beszélgetésen. Vázolta, hogy Kóródi István teljesítményét korábbról ismerte. Tiszteli a bátorságát, hogy próbára meri tenni magát, és hisz abban, hogy a kapott szerv remekül szolgálja őt, és így is van…

Kóródi István hozzátette, 27 éve él minőségi életet az új vesével, szerinte a szervátültetettek számára szervezett versenyek igazi mondanivalója éppen a figyelem. -A hírverés jó, mert pozitív példát mutatunk azok számára, akik még szervre várnak, teli vannak aggódással, félelemmel. Példánkból látják, hogy új és teljes életet élhetnek és semmilyen kedvtelésükről sem kell lemondaniuk.

-Amikor ellenőrzésekre járok, mindig beküld az orvosom egy-egy kórterembe, hogy bátorítsam a műtétre várót. Örülök, mert sikerül a sorstársamat „felvillanyozni”, megerősíteni – szólt a példamutatás jelentőségéről Pengő László is.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz   

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.