Küzdelmes árversenyben a DélKerTÉSZ – Eseménydús szeptember, boltnyitással

Az év elején voltak strukturális változások a DélKerTÉSZ-nél, ami a fehér paprika 4 hektáros csökkenését jelentette, ám a megtermelt mennyiség alig lett kevesebb az előző évinél, ami a hozam és minőség javulásnak volt köszönhető. A hegyes erős paprika csupán 4000 négyzetméterrel nagyobb területen terem, mint tavaly, a termés mennyiség mégis 35%-kal több az előző évinél – tudtuk meg Nagypéter Sándor elnök úrtól, akivel az aktualitásokat tekintettük át. Az elnök úr elmondta, a termelői árak a világpiaci árakkal vannak versenyben, hiszen az észak-afrikai országokból érkező fehér- és kápia paprika árával szemben már csak a hozammal és a minőséggel lehet napjainkban, versenyben maradni.

-Az Európai Unió feladata az lenne, hogy védje meg a gazdákat, termelőket. Már nem csak arról van szó, hogy növény-egészségügyi szempontból van-e különbség, az uniós, vagy a harmadik tagországbeli termékek között. Hanem óriási kontraszt alakult ki a minőségbiztosítási, fenntarthatósági, zöldpolitika által diktált előírások között, s a szabályozások plusz költségként épülnek be a termelőink mindennapjaiba. Ezen plusz költségek miatt torzul a versenyképesség, hiszen ezek az előírások nem vonatkoznak a harmadik tagországból érkező mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre – magyarázta.

-A harmadik országbeli termékbeáramlás most hogyan befolyásolja a piaci részesedésüket?

-Van befolyása a belföldi értékesítésre, de főleg az exportpiaci árakra. Nem lokális időszakban elfogadható az import megjelenése Magyarországon. De, amikor szezonja van a paprikának és a paradicsomnak itthon, és elegendő mennyiség áll rendelkezésre a hazai ellátásra, akkor nem megengedett az import behozatala. Ráadásul, ha a zöldpolitikát vesszük figyelembe, felértékelődik a fenntarthatóság. Az élelmiszer fogalma a nyugat-európai emberek számára sajnos nem más, mint létszükségleti cikk, ezért úgy gondolják, hogy az legyen olcsó. Ez az elferdített állapot, ami a nem azonos piaci szabályozásból fakad, oda vezet, hogy az európai termelők tönkremennek, mert nem tudják megvédeni a termelési értékeiket.

-A forró nyár mennyire tetézi még a napi gondokat?

-Ez a meleg már megviseli a növényeket, hiszen ha a napi középhőmérséklet nem megy 20 C-fok alá, nem tud lehűlni a növény, nem tud regenerálódni. A termés elkezd „lecsósodni”. A csapadék hiány a szántóföldi zöldségnövények vonatkozásában okoz gondot az öntözés ellenére is. A fóliások hajnali 3 órakor kezdenek, fejlámpával dolgoznak. Reggel 9 óránál tovább nem lehet a fóliában meglenni. Válogatni már itt a telephelyen, klimatizált körülmények között tudnak. A forró és aszályos időjárás igazi hatása 2-3 hét múlva fog sajnos némi minőségromlás formájában jelentkezni.

-Hol tart a Mintabolt beruházás?

-A mintabolt helyiség elkészült, a nyitáshoz is megvannak az engedélyek. A szabadságolások után, szeptember elejére tervezzük a nyitást, mellyel egyidejűleg elindul a webshop is. A mintabolt nem jelent és nem is tud okozni konkurenciát az áruházláncokban történő forgalmazásnak, viszont teret ad a saját márkáinknak, mint a Szentesi Vagányok, a Szentesi Paprika Hungarikum, amit közvetlenül tudunk megjeleníteni a fogyasztó asztalán. Az áruházláncokba egyre inkább csak a legegyszerűbb jeltelen csomagolásokkal lehet beszállítani az utóbbi időben, így sokszor csak a nyomon követési címkén vagyunk láthatóak. Összegezve a mintabolt és webshop nyitásunkat, úgy gondolom, hogy egy hosszú folyamat kezdetén vagyunk, pozitív életérzésekkel vágunk ebbe a projektbe is.

Idén pályáznak-e Érték és Minőség Nagydíjra?

-Újraélesztettük a pritaminpaprika-termesztést, immár a harmadik szezonját éli. Stabil termelői bázis alapul rá. Büszkék is vagyunk rájuk. Újdonság, hogy kísérleti jelleggel Kisvárda és Karácsond térségében, több hektáros területen, a Máltai Szeretetszolgálattal kooperációban a roma lakosok megélhetését szolgálva, ott is elindítottuk a termesztést. A korszerű fóliablokkokban, 3 hektáron kápia és pritaminpaprika terem, szaktanácsadóink felügyelete mellett. A roma kisebbségnek kitörési pont lehet ez a tevékenység. Úgy döntöttünk, hogy az Érték és Minőség Nagydíjra magával a termékkel és az elmaradott térség felvirágoztatásáért tett társadalmi felelősségvállalással együtt, pályázunk.

Ha már társadalmi felelősségvállalás, hogyan értékeli az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával közösen indított szakember képzési program első évét?

-Fontos, hogy a motivációt, a jövőképet megmutassuk a fiatalság számára. Mindehhez modern gyakorlókertre van szükség. 2024-ben fajtakísérletet végzünk, 2025-ben elkezdjük az építkezését a fóliablokknak, fóliaházaknak 4000 négyzetméteren, amelyekben a további fajtakísérletek történnek. Terv továbbá a gyakorlókert infrastruktúrájának teljes megújítása, állami segítséggel. A modern gyakorlókertet 2028-ig, összefogva mind az Alföldi Agrár Szakképzési Centrummal, mind az iskolával, létre akarjuk hozni. Áttekintjük a szabadföldi zöldségnövény kultúrákat, párhuzamosan megteremtjük a szociális, oktató tantermi infrastruktúrát is, a legmodernebb technikai feltételekkel együtt.

Milyen rendezvényekben érdekeltek az év hátralévő részében?

-Debrecenben a Campus Fesztiválon veszünk részt a napokban a szakmaközi szervezettel közösen. Bemutatjuk, de a vendégek meg is kóstolhatják a Szentesi Vagányokat az Agrárminisztérium rendezvényén. Ott voltunk a Vállalkozók Országos Szövetségének rendezésében Szőlősgyörökön tartott VIP partin, ahol az élelmiszeripar és a mezőgazdaság szereplői üdvözölték egymást. Itt is tartottunk termékkóstolót. A következő állomás az augusztus végi Farmer Expó lesz, ahol a design kicsit módosul. Innentől kezdve nagyon felgyorsulnak az események. Szeptember első hetére tesszük a Mintabolt megnyitását, szeptember 6. a Magyar Paprika Napja, ismét Szentesen. Sűrű lesz a szeptember azért is, mert több sporteseményen támogatóként leszünk jelen. 7-én, a Lecsófesztivál fő támogatói vagyunk. Az évad az Őszi Hajtatási Nappal zárul október közepén.

Dömsödi Teréz
Fotók: DélKerTÉSZ

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42238 online lapszámunk 1. és 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.