Az alkotás öröme nem valamiféle kiváltság – Miért jó kismesternek lenni?

Szeptember 12-ig tekinthető meg a Szentes Városi Könyvtárban a szentesi kismesterek újabb alkotásaiból rendezett kiállítás. Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának adjunktusa megnyitójában kiemelte, hogy ezúttal 21 alkotó több mint 90 alkotása látható a kiállításon, amelyek legalább 15 féle technikával készültek. A megnyitón közreműködtek egy kedves népdalcsokorral Mélykútiné Németh Kornélia tanítványai, Deák Viola és Kiss Emma.

-Érezhető a kiállított alkotásokon, hogy szívvel-lélekkel készültek. Az odafigyelés, a precizitás az üvegfestéstől a fafaragásig, a kosárfonáson át a gyöngyékszerekig, a csipkekészítéstől a kerámiákig, szemet gyönyörködtető.

Szamosköziné Gabriella a kismesterségek társadalomban elfoglalt helyéről idézte, a kismester az a művész, vagy író, aki műveket akar létrehozni anélkül, hogy megváltoztatná az éppen aktuális társadalmi viszonyokat. A művészetek vagy irodalom nagyjaihoz képest kisebb terjedelmű, méretű alkotásokat jegyez – írja az értelmező szótár. A kismesterségek életben tartanak olyan régi hagyományokat, amelyeket a XXI. századi technika és kultúra már nem használ. Ezek az alkotások segítenek a gyökerekhez visszatalálni. Fontos, hogy az egyes tevékenységeknek közösséget építő és összetartó hatása van. Együtt alkotnak pl. a nemezelők, hímzők, batikolók… Tudományosan igazolt, hogy az az egyén, aki részt vesz alkotó tevékenységben, az egész életében összeszedettebb, kiegyensúlyozottabb. Az alkotótevékenység az egyént arra motiválja, hogy precízebb és céltudatosabb legyen az élet minden területén.

Sokkal több boldogság hormont szabadít fel a szervezete, így könnyebben lép túl a problémáin. Az alkotáskor kizárja a külvilágot, elmerül abban, amit csinál, és az adott időszak rossz gondolatai, tapasztalatai eltávoznak. Hosszú távon tehát a lelki, szellemi, fizikai egészségéhez hozzájárul és szeretetteli, felszabadító, örömteli energiákat teremt a szeretett tevékenység. A sikeres alkotás pedig további plusz energiát ad az alkotónak, mely által még boldogabbá válik a mindennapokban. A kevésbé sikerült alkotás új célt teremt, a csak azért is megcsinálom elhatározását. A kiállított alkotás jövőképet, bizalmat ad a további alkotói folyamatokhoz. Az alkotás öröme nem valamiféle kiváltság. Az ember bármelyik foglalkozási ágban alkotómunkát végezhet, átélheti annak szenvedélyét, ha akarja, ha képes abban önmagát megvalósítani.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.