A közbiztonság és a diákok

A Családsegítő Központ még május utolsó napjain rendezett Közbiztonsági napot az általános iskolás diákok részvételével. Az első napon Barát László szakmai vezető, Bódi Szilvia esetmenedzser, Szabics Erika szociális gondozó és Pengő Erzsébet a Szentesi Rendőrkapitányság címzetes r. századosa két társasjátékot mutatott be a Deák Ferenc Általános Iskola jelenlévő 7-8. osztályos tanulóinak. Másnap a diákok térképes helyszíni bejárással oldottak meg játékos tájékoztató feladatokat.

Barát László a társasjátékok keletkezésének körülményeit idézte fel a diákoknak. Ez a folyamat a 2000-es évek elején, még a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájának volt a része. 2021-ben 2 társasjáték elkészítésére pályáztak. Az egyik a K. I. A. B. Á. L. csapatjáték, amely a csapattagok együttműködésén alapuló, kis eszközigényű játék. 13 éves kortól játszható iskola keretek között épp úgy, mint szabadidőben, táborokban. A másik, a korábbi SZERTELEN játék kérdéseit is aktualizálták a helyi közlekedési szokások változása szerint. A játékoknál a legfontosabb bűnmegelőzési szabályokat is átveszik a játékosok. Számos életszerű kérdéssel találkozva, olyan alapvető ismereteket tudatosítanak, amelyeknek bármikor hasznát tudják venni. A felújított játék a TUDÁSPRÓBA nevet kapta.

Felmerült pl., hogy mi a különbség a biofű vagy a füves cigi között. Kint szabad-e tartósan az üres kukát hagyni a ház előtt. Ha egyedül marad otthon a gyermek, hogyan gondoskodhat a biztonságáról. Mi a különbség a lopás és a rablás között… stb.

A diákok a Mobil Bűnmegelőzési Centrum kisbuszával is megismerkedhettek. A második napon pedig az egyes állomásokon virtuális kerékpározás, a baleset ellátás, a kalandpálya használata, vagy a ligetben különféle ügyességi feladatok megoldása várt a négy helyi általános iskolából érkező csapatokra.

Kép és szöveg: dite  

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.