Okafogyott a hisztériakeltés… – A dráma tagozat fejlesztését készítik elő a gimnáziumban

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes június 24-én sajtótájékoztatón, reagálva a Horváth Mihály Gimnáziumot érintő, annak drámai tagozatával kapcsolatos aggodalmakra a következőket mondta:


– Hosszú hónapokkal ezelőtt elkezdődtek az egyeztetések az oktatási intézményeket érintő átalakításokról. A gimnáziumban a drámatagozat és oktatás a továbbiakban is működni fog. Az oktatás két részből áll: a nappali tagozaton minden évben egy drámai osztály beiskolázása történik. Ez a tagozat is tehát ugyanúgy működik tovább, mint bármely más tagozata a gimnáziumnak. A gyerekek továbbra is emelt óraszámban tanulják a színházi alapismereteket, a dráma tantárgyat, irodalmat, beszédtechnikát vagy a táncot. Van a kiegészítő képzés, ez az, ami úgy látszik, nem került megértésre, amit eddig a budapesti Keleti István Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola délutánonként biztosított. Ezért a tanulók tandíjat fizetnek. Ezt a képzést veszi át a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola. Az összes óra megfelelő csoport létszámmal lesz megtartva, a képzés teljes egészében helyben marad. A költségtérítés összege pedig az eddigi 50.000 forint helyett 20.000 forint körüli lesz.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az átszervezésről Szentes Város Polgármestere és a képviselő-testület tudott, hiszen a március 28. ülésén 13 igen szavazattal döntöttek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola alapító okiratának módosításáról, amelybe belekerült a színész képzés. Telephelyként pedig a Horváth Mihály Gimnázium.

-Nyomatékosan felszólítjuk a baloldalt és a város vezetését, hogy hagyják a hangulatkeltést és ne szervezzenek tüntetéseket az érettségi vizsgák időszakában! Elengedhetetlen, hogy az érettségizők zavartalan körülmények között adhassanak számot tudásukról, felkészültségükről. A hangulatkeltés megzavarhatja a pedagógusok koncentrációját és teljesítményét is.

Farkas Sándor megerősítette, régóta szükségszerű fejlesztés történik. Az oktatás jogszerűen, megfelelő óraszámban folytatódik, a diákok megkapják a minőségi képzést. Az átszervezés a Hódmezővásárhelyi Tankerület kezdeményezésére és felügyelete alatt áll. Tájékoztatásra is ők jogosultak. Az iskolákban folyó átalakítások a diákok érdekeit szolgálják, szakmailag megalapozottak. Ez a gimnázium az, amely immár több mint száz éve meghatározó oktatási intézménye a városnak, a tudomány, az oktatás, a kulturális élet területén számosan öregbítik jó hírnevét. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ezt a jó hírnevet megőrizzük, és azért dolgozzunk közösen, hogy a fiataljainknak érdemes legyen itt tanulni, ide hazatérni és itt családot alapítani. Ebben kérem a város lakosságának felelősségteljes együttműködését – hallottuk.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.