Újabb kiállás Szentes öröksége mellett – Demonstráció is lesz a drámaoktatásért

Június 21-én Szabó Zoltán Ferenc polgármester Varga Ferenc DK-s országgyűlési képviselővel, valamint a regnáló képviselő-testület tagjaival sajtótájékoztatót hirdetett meg a Horváth Mihály Gimnáziumban immár 46 éve működő drámai oktatás színvonalát féltve. Varga Ferenc, aki családjával Szegváron él, és a gimnázium diákja volt, néhány hete nyílt levélben fordult a témában a Belügyminisztériumhoz. Most azonban Szentes Város Képviselő-testülete tervezi, hogy június 27-én tartandó ülésén határozatot hoz a Bácskai Miska bácsi és Erzsike néni által elindított, mára elismertté vált oktatás csorbíthatatlansága érdekében teendő lépésekről.

A sajtótájékoztatón sajnos továbbra sem tudhattunk meg szakmai információkat a tervezett átalakítás lényegéről, okáról, így a várható következményeket tekintve minden aggódás jogosnak bizonyul.

Szabó Zoltán Ferenc a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a város nevében büszke azokra a szaktekintélyekre, akik a szentesi dráma tagozat diákjaiként az élet bármely területén sikeres alkotói teljesítményeket tudhatnak magukénak. Mivel azonban a gimnáziumnak nem fenntartója a város, az intézmény életére ráhatással sem tud lenni a testület. Az épület azonban a város tulajdona, eddig is, ezután is annak műszaki fenntartásához tetemes összegekkel járulnak hozzá. Nem mindegy tehát, hogyan alakul az intézmény jövője. A dráma tagozatra nem csak a térségből, de határon túlról is szép számmal jelentkeznek tanulók. Szentes Város Képviselő-testülete minden lehetséges lépést megtesz tehát azért, hogy a drámaoktatás Szentesen biztos kezekben maradjon.

Szabó Zoltán Ferenc arra is emlékeztetett, hogy a Tóth József Színház és Vigadó helyiségeit a diákok bármikor használhatják, sőt készek olyan állandó helyiséget biztosítani számukra, amelyet a tanulók a saját kreativitásuk szerint rendezhetnek be alkotó tevékenységük gyakorlásához. A képviselő-testület törekszik arra, hogy a nyugalom és a bizalom töretlenül helyre álljon minden szereplő között. Azonban belátja, hogy ideológiai különbségek vannak, de az eddig oly jól működő szabadelvűség gyakorlásához ragaszkodnak.

Varga Ferenc országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a gimnázium ügye nem politikai ügy. A drámai tagozat ugyanolyan márkája Szentesnek, mint a Szentesi paprika vagy a vízilabda. Nem látja biztonságosnak a 25 éve a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskolával jól működő szerződés felmondásával a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolához átkerülő oktatás színvonalának fenntarthatóságát. Szentes meghatározó értékének, a drámai tagozatnak a megvédése érdekében csendes demonstrációt hirdetett a gimnáziumhoz június 25-én 18.00 órára.

Pásztor Antal önkormányzati képviselő az elhangzottakat megerősítve hozzá tette, fényképpel tudja bizonyítani, hogy egy korábbi intézmény bejárásra az iskola fejlesztéséhez hozzájáró képviselő-testület és bizottság tagjai nem tudtak bejutni. Személy szerint nem ért egyet azzal, hogy oktatási intézményeket – ahogy fogalmazott – pártkatonák vezessenek.

Móra József önkormányzati képviselő arra emlékeztetett, hogy 46 évvel ezelőtt is voltak próbálkozások a dráma tagozat bezárására. Akkor Várkonyi Zoltán színész – rendező járta ki, hogy a vidéki kisváros Szentes is méltó otthona lehessen a drámaoktatásnak, amit az elmúlt évtizedekben be is bizonyított a Horváth Mihály Gimnázium – hallottuk.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.