Elismerések a Tóth család számára

Az Életműdíjat, fia, ifj. Tóth Gyula, aki kiválóan halad édesapja nyomdokain, vette át, hiszen ugyanezen az ünnepségen ő az “Év utánpótlás edzője” elismerést vehette át.

Április 29-én az 2023-as év kiváló sportolóit köszöntő ünnepségen Életműdíjjal ismerték el Dr. Tóth Gyula vízilabdaedző sportolói és edzői munkásságát.

DR. TÓTH GYULA vízilabdaedző többek között játszott a Vasasnál, az FTC-ben, majd a Honvédba vezetett az út, ahol az 1962/63-as idényben gólkirály volt a bajnokságban. A vízilabda válogatott sikeres tagja lett. 1973-ban Szentesre költözött, ahol felajánlottak neki egy állatorvosi állást. A „Szentes” akkor került fel az OB-I-be és szükségük lett volna egy tapasztalt centerre. Még öt évet játszott Szentes OB-I-es csapatában, és közben, mint körzeti állatorvos is dolgozott. Aktív játékos pályafutása után edzőként kezdett foglalkozni az ifjúsági csapattal, később vette át a felnőtt férfi csapat edzői feladatait. Két év nagyon kemény munka, és némi erősítés után sikerült megnyerni 1980-ban a Magyar Kupát a Szegeddel szemben. Ezt követően sikerült bejutni a KEK négyes döntőjébe is. Közben megalakult a női szakág, az első időkben kizárólag szentesi lányokból. 1984-2000-ig a női csapat edzője is volt. Ez idő alatt 10-szeres bajnoki címet, Magyar Kupa győzelmet és 1993-ban BEK győzelmet ért el a csapat. 1991-2000. között a magyar női válogatott szakvezetőjeként – mint szövetségi kapitány – dolgozott. Gyermekei és unokái követték a sportban.

Kiemelkedő eredményei:

1991. Európa Bajnokság bajnoki cím,

1993. Európa Bajnokság III. hely, 

1994. Világbajnokság bajnoki cím,

1995. Európa Bajnokság II. hely,

1996. Európa bajnokság III. hely,

Junior Európa Bajnokság II. hely,

2009. Universiadén II. hely.

2000-ben Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete dr. Tóth Gyula részére „Városért Emlékérmet” adományozott.

“Az év utánpótlás edzője”

Ifj. Tóth Gyula családjában túlzás nélkül kijelenthető, hogy tradíció a vízilabda sport.  Édesapja hatalmas sikereket ért el vízilabdázó pályafutása során, emellett gyermekei élete részét is képezi a vízilabda sportág. Fia, Gyula jelenleg is kiemelkedően aktív játékos, valamint leánya Csenge, a Szentesi Vízilabda Klub utánpótlás vízilabda edzője. ifj. Tóth Gyula a Szentesi Vízilabda Klub országos gyermek bajnokságban szereplő leány csapat vezetőedzője, akik jelenleg is harcban állnak a bajnoki címért. Kiemelkedő szakmai tudással rendelkezik, emellett az egyik legnagyobb erénye a szentesi vízilabda iránti maximális elhivatottsága.

Az Ő kezei alatt sportoló játékosokból mindig igyekszik a legtöbbet kihozni, nem mond le egy tanítványáról sem még akkor sem, ha az egyén esetlegesen gyengébb képességekkel rendelkezik. Nála minden sportoló egyenrangú. A Vele dolgozó fiatalok a szakmai tudás mellett megtanulják a fegyelmet, a felelősségtudatot és azt, hogy az elérni kívánt célokért olykor áldozatokat szükséges hozni. Ezeknek köszönhetően az általa vezetett utánpótlás csapat tagjai olyan sportolókká válnak, akik a legmerészebb álmaikat is szőhetik a vízilabda berkein belül. Abban az esetben, ha tanítványai közül valakiből nem válik élsportoló, akkor is egy olyan értékrendet és példát kap Tőle, melyet az élet más területein is kamatoztatni tud az élete során.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.