Szentes Városért Emlékérem kitüntetésben részesültek

A kitüntetettek: balról – Szebellédi Anna, Nagypéter Sándor, Mélykútiné Németh Kornélia, Gegely Gábor, Szobota Imréné és Mihály Béláné valamint Dr. Végh Erika. Fotó: Vidovics Ferenc

Idén először, a Szentes Városnapok keretében történt a városi elismerések átadása. Így április 30-án este újabb hat fővel (társadalmi szervezettel) bővült a kitüntetettek egyre népesedő tábora.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Dr. Végh Erika gyermekorvosrészére az egészségügyi és a szociális területen évtizedek óta végzett kiemelkedő, példamutató és karitatív munkájáért.

(Forrás: dr.szentes.hu)

Dr. Végh Erika a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végzett 1985-ben, majd október 1-jén kezdett dolgozni a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Gyermekosztályán. 1992-től házi gyermekorvosként tevékenykedik. Az eltelt évek alatt az egykori páciensekből már szülők lettek, akik közül sokan a gyermekeiket is a doktornő gondjaira bízzák. Gyógyító munkája során nyitottan fogadja az újdonságokat, a szülőkkel és a gyermekekkel bizalmi kapcsolatot alakít ki. Türelemmel és szeretettel fordul páciensei felé. Gyógyító munkája mellett a rászorulókat is segíti. 2004 óta vezeti a helyi Katolikus Karitászt. Rendszeresen gyűjtenek és juttatnak el adományokat a rászorulók számára. Jótékonysági munkáját 2019-ben Caritas Hungarica díjjal ismerték el. A Szent Anna Plébánia egyházi tanácsának tagja több, mint 20 éve, és ez idő alatt 10 évig az egyháztanács világi elnökeként szolgált. Tevékenysége, munkája példaértékű.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott az Együtt Szentesért Egyesület részére Szentes város értékeinek megőrzésében, a helyi közösségek összefogásában, a társasági és közéletben kifejtett segítő, szervező munkásságáért, nélkülözhetetlen segítségnyújtásáért. Az elismerést Szobota Imréné elnök és Mihály Béláné titkár vette át.

Az 1998-ban alakult Együtt Szentesért Egyesület idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Első elnöke néhai dr. Sipos Ferenc infektológus főorvos, társelnöke néhai dr. Széchenyiné Csergő Judit nyugalmazott laborvezető asszisztens volt. Egyik alapító tagja, majd 2006-tól 2014-ig elnöke volt az egyesületnek néhai dr. Bácskainé Fazekas Márta gimnáziumi igazgató, középiskolai tanár. Jelenleg Szobota Imréné nyugalmazott óvodapedagógus látja el az elnöki teendőket.

Az egyesület tagjai a Postamúzeumban. Forrás: www.dapta.hu. (2011)

Az egyesület feladatai között szerepel a társasági, közéleti tevékenység segítése, szervezése Szentes városban és vonzáskörzetében. A kezdetekkor a célok között kiemelt szerepet játszott a helyi közéletben való aktív részvétel. Fontos feladatuk a kulturális és egészségmegőrző tevékenységek folytatása, a természet védelme. Teszik mindezt önzetlenül, önkéntes munkával a városukért, az itt élő emberek közösségéért. Az egyesület számtalan újszerű kezdeményezést valósított meg, növelve ezzel a város programkínálatát, az itt élő emberek lokálpatriotizmusát.

2007-ben az egyesület kezdeményezésére döntött Szentes Város Önkormányzata Koszta József festőművész földi maradványainak hazahozataláról.

Az egyesület az elmúlt évek során nagyon sok városi rendezvény kezdeményezője és szervezője volt. Az „Arcképek Szentesről” elnevezésű program 2015-ben indult útjára. Több sikeres kiállítást, ismeretterjesztő programot is szerveztek. Számon tartják a városi eseményeket, megemlékezéseket tartanak.

Azt vallják, hogy egy település ereje az értékek megőrzésében, a helyi közösségek összefogásában rejlik.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesületnek a város legnépesebb civil szervezetének a gyermek, felnőtt és idősebb korosztály számára kifejtett példamutató közösségi tevékenységéért. A kitüntetést Gergely Gábor elnök vette át.

A horgászegyesületek a legnagyobb taglétszámot számláló civil szerveződések, nincs ez másként Szentes esetében sem, hiszen közel 1200 taggal a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület a legnépesebb a szentesi egyesületek körében.

A március végi pontytelepítés felvétele.

Kiemelkedő az egyesület közösségi szerepvállalása is, hiszen minden esztendőben jelentős számú horgászversenyt rendeznek, sok esetben kapcsolódva a városi rendezvényekhez, mint például a gyermeknapi horgászverseny, nyári gyermek horgásztábor, vagy akár sportág-választó rendezvénysorozat. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyermek- és ifjúsági horgászokra, az utánpótlás biztosítására. Számukra „pecasulival” segítenek az alapvető elméleti, halbiológiai, horgászismereti, etikai, majd később a gyakorlati fogások elsajátításában. Minden évben szemétszedési akciót is szerveznek, tehát a környezettudatosságra buzdítás kiemelten fontos szempont az egyesület életében. A Versenyszakosztály tagjai számos hazai és nemzetközi versenyen képviselték, képviselik Szentes Városát, országosan is kiemelkedő eredményekkel. Összegezve elmondható, hogy a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület a megalakulása óta Szentesen folyamatosan jelenlevő és fejlődő egyesület.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Mélykútiné Németh Kornélia részére a népzene, a népi hagyományok őrzésében, továbbadásában, oktatásában kifejtett elkötelezett munkájáért.

Mélykútiné Németh Kornélia a Szentesi Lajtha László AMI zenetanára, aki 1995 januárja óta vezeti a Szentesi Pengető Citerazenekart.

A Pengető Citerazenekar a Bajtársi Klub rendezvényen 2012-ben. Fotó dt.

Minden évben országos népzenei minősítő versenyeken vesznek részt. Több Aranypáva díjat nyertek már el, megkapták az országban elérhető legmagasabb fokozatot, az Aranypáva Nagydíjat, melyre nagyon büszkék a zenekar tagjai, így öregbítve Szentes város hírnevét.

Mélykútiné Németh Kornélia pedagógusi végzettsége és a zene szeretete biztosítja az alapokat az utánpótlás neveléséhez, a népzene népszerűsítéséhez.

A Pengető Citerazenekar több évtizede a Művelődési és Ifjúsági Házban tartja heti rendszerességgel foglalkozásait, próbáit.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Nagypéter Sándor részére
Szentes város és a környező települések agrárgazdaságában végzett elkötelezett, aktív városépítő munkájáért.

A Logisztikai csarnok átadásán.

Nagypéter Sándor a DélKerTész elnök-ügyvezetője, akinek vezetésével a cég kapacitásbővítés, digitalizáció és a magas minőségű élelmiszerbiztonság jegyében Szentesen 10 ezer négyzetméteres logisztikai komplexum valósult meg. A Budapesti Pénzügyi Számviteli Főiskolai tanulmányai elvégzését követően visszatért Szentesre. Rátermettségét számos területen bizonyította, könyvelőként, pénzügyi-vezető helyettesként majd gazdasági vezetőként minden területtel megismerkedett, a ranglétra minden fokát megjárta.  Munkája iránti elkötelezettségét otthonról hozta. Olyan menedzser-típus, aki a tulajdonosi szemlélet és a minél jobb jövedelmezőség mellett döntéseivel a termelői közösséget is segíti. Fontosnak tartja, hogy a termelők tartani tudják a lépést, és a külpiacokon is meg tudjanak jelenni, melyhez elengedhetetlenek a technológiai fejlesztések. A DélKerTÉSZ termelőinél folyamatosak a beruházások annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű és egyre több fajta zöldséget tudjanak termelni.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Szebellédi Anna részére
a szociális területen végzett kiemelkedő teljesítményéért, valamint a város idős-ellátásáért kifejtett több évtizedes erőfeszítéseiért.

Szebellédi Anna 1987-2007 között Szentes Város Gondozási Központjának igazgatója volt. Munkáját az igényesség, az innováció és a szakma iránti elköteleződés jellemezte. Nevéhez fűződik a városban az idősek klubjainak megalakítása, a fogyatékkal élők nappali ellátásának alapítása, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bevezetése, a közösségi és nappali pszichiátria ellátás létrehozása. Számos projektben részt vett.  Külföldi tanulmányutakon szerzett nemzetközi tapasztalatokat, volt Németországban, Ausztriában és Izraelben is.

Pályafutása alatt gyakran szervezett megyei szakmai konferenciákat, tudományos értekezleten tartott előadásokat és az Országos Vöröskereszt felkérésére az önkéntesek képzéséhez használt tananyag kidolgozásában is részt vett.

2006. Fotó dt. Annuska az Idősek napjára búcsúzik az ellátottaktól és a kollégáktól.

Több évtizeden keresztül vállalt a szociális szakképzésben oktatást, az idősellátás területén szükséges tantárgyakat, valamint a gyógypedagógia területéről egyaránt. Több éven keresztül vizsgaelnöki feladatokat is ellátott, valamint szociálpolitikai szakértőként is tevékenykedett.

Szakmai munkáját több alkalommal is elismerték: 1978-ban: Miniszteri kitüntetésben, 1997-ben: Pro-Caritate emlékéremben,1998-ban: Országos Vöröskereszttől az önkéntes munkáért Ezüstkereszt Érdemrendben, 2000-ben: Szentes Város Közszolgálatért emlékéremben részesült.













Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.