“Jönnek” az okos zebrák – A városüzemeltetés aktualitásai

Lakossági jelzések alapján kerestem fel Kocsis László urat, a Városellátó Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. Az első kérdésem, hogy a megnövekedett zöldfelületeket, kiültetett virágokat, bokrokat, fákat tudják-e megfelelően locsolni? Lakossági jelzések ugyanis ennek hiányára hívták fel a figyelmemet.

-Locsolunk az öntőző rendszerből, kutakból, a Kurcából is veszünk vizet, igyekszünk rendszeresen öntözni. Nyilván nem olyan gyakorisággal van erre módunk, mint tesszük azt odahaza a saját növényeinkkel. Erőnkhöz mérten azonban próbálunk helyt állni – válaszolta.

-Őszintén meg kell, hogy mondjam, a létszám gondjaink mellett, ott, ahol hálózati vizet tudunk csak használni, küzdünk a két és félszeresére megemelkedett vízdíjjal. Az eddigi években 6 millió forintot fordítottunk évente vízdíjra, most, ha a tavalyi szinten tudunk öntözni, az már 15 millió forint költséget jelent az alapdíj bevezetése miatt. Van három olyan telephelyünk, ahol csak az alapdíj 1 millió 440 ezer forint lesz éves szinten. Talán előnyt jelent, hogy a kiültetett növényeknek jelentős részét magunk termeljük, és igyekszünk a kétnyári virágokat gyarapítani. Ily módon is próbálunk a költségeinken enyhíteni – fűzte hozzá.

Milyen beruházások valósulhatnak meg ebben az évben?

-Megtörtént a Nyíri köz (képen) aszfaltozása, most az akna fedlapok felemelése van folyamatban, majd nemes zúzalékkal a padkaszegélyt készítjük el és felfestjük a felezőcsíkot. Több száz folyóméter utat aszfaltoztunk a Nagyhegyen is a vízelvezetés megoldásával. Újra aszfaltoztattuk továbbá a Lengyel utcáig tartó kerékpárút szakaszt is. Ma már aszfaltozunk járdákat, mivel a kövek ára annyira felment, hogy érdemes a korábbi aszfaltos vagy beton járdákat így kijavítani. A költségvetésünkben a tavalyinak kétharmad-résznyi összege szerepel járdaépítésre. Mindig a kapott összeghez tudjuk igazítani a járda- és út felújítási programunkat. Tavaly le lett aszfaltozva a Rúzs – Molnár utca, a város utolsó földes utcája, valamint a Vörösmarty és a Jókai utca elejének egy szakasza, továbbá a Munkás utca és a vasúti átjáró közti szakasz. Folyamatban vannak a kátyúzási munkálatok is, amelyek a kollégák előzetes feltárása után közel 10 millió forintot igényelnek majd.

Szükség volna még parkolókra. Lesznek új parkolók a városban?

-A Bocskai – Jövendő utca – Horváth Mihály utcában a föld humusz rétegét leszedjük, mert oda szilárd burkolatú parkolót fogunk építeni. Ez kb. akkora terület, mint a Petőfi utcai parkoló területe. A belvárosban volna igény parkolókra valóban, azonban minden olyan hely megtelt, ahova megépíthetnénk. Egy parkolóház több száz millió forintba kerülne, amire nincsen lehetőségünk költeni, sőt azt később fenntartani is igen költséges lenne. Mivel nincs módunk újakat építeni, rendbe hozzuk a régi parkolókat. A Klauzál utcában hoztunk helyre egy szakaszt, valamint a Szabadság téri parkoló déli oldalán végeztük el a javításokat.

A leégett sportcsarnok helye nem lenne alkalmas parkoló építésre?

-Az a baj, hogy a leégett épületet elbontani sok száz millió forint, a helyén viszont talán 50 darab új parkolót tudnánk létesíteni. Ez a parkoló borzasztóan drága lenne a magas bontási költségek miatt. Másrészt, mindentől távol, parkolnának ott vajon az emberek?

Az ön szakmai véleménye szerint a volt sportcsarnok helyét mire volna érdemes hasznosítani?

-A sportcsarnok helyén, középen én kibővíteném azt a parkot, zöldfelületet, ami a csarnokot körülveszi. A szélén lehetnének parkolók. Ez esetben a környékre települhetnének még olyan szolgáltatások, amelyek odavonzzák a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Én ezt tudnám elképzelni.

Milyen egyéb feladatokra kaptak még megbízást?

-Az ez évi feladataink közé tartozik a 62 fülkés kétszemélyes urnafal megépítése a ravatalozótól jobbra. A bal oldali urnafal ugyanis megtelt a Kálvária temetőben. Önkormányzati területre építkezünk az ősz folyamán, számításaink szerint itt további 15 évre a későbbi, szükség szerinti bővítésekkel, eleget tudunk tenni a lakossági kéréseknek.

-A közelmúltban letettünk a Kurca parton kb. 70 darab napelemes lámpát, ill. a választások okán hirdetőoszlopokat telepítünk több helyen. A Tiszai strand két útszakaszának útalapját szeretnénk még az idén összehozni és rendbe hozzuk a partszakaszt a fürdőzőknek. Lesznek majd előbb-utóbb okos zebrák a városban, ami azt jelenti, hogy a meglévő zebrát felszerelik olyan érzékelő berendezéssel, ami az autós felé jelzi, hogy a gyalogos rálépett a zebrára. 10 gyalogos átkelőhelyet tervezünk így felújítani a közeljövőben. Az oszlopaink már megvannak, az elektronika megérkezésére várunk.
Kép és szöveg:
-dite-

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42235 online lapszámunk 1. és 2. oldalán.

Egy hozzászólás ““Jönnek” az okos zebrák – A városüzemeltetés aktualitásai” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A beszélgetésünk óta a Nyíri köz felezőcsíkját felfestették és a csatornafedeleket is megemelték a szakemberek.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.