Hat évtized jóban, rosszban … – Egyre épül Lapistó közössége

Szentes Város Önkormányzata jóvoltából immár a harmadik rendezvényre került sor az idén Lapistón. A hagyományos rendezvények sorában az őszi alkalom is a helyi kis közösség összefogását, a falusi lakosok számára az ismerkedést, beszélgetést, a szórakozást szolgálta. Tavaly volt először ilyen összejövetel, de az idei sok szempontból vált különleges eseménnyé.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester ezúttal nem csak a résztvevőket köszöntötte, hanem Barakonyi Péter bácsit és kedves feleségét, Katika nénit is, házasságkötésük 60. évfordulója alkalmából.

Péter bácsi és Katika néni 1963. október 12-én, akkor 24. életévükben járva, fogadott örök hűséget egymásnak. Közös életüket a Kórógy parti ikertanya egyikében kezdték. A falusi ház elkészülte óta, folyamatosan a faluban laknak. Péter bácsi a Május 1. Mg. Tsz-ben dolgozott, Katika néni pedig amellett, hogy a háztartást vezette, az éppen aktuális mezőgazdasági, kertészeti munkákat végezte.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester mély tisztelettel és szeretettel köszöntötte a meghatott idős házaspárt, kifejezve örömét és háláját, hogy részese lehet az ünnepi pillanatoknak és fejet hajthat hat évtizedes szorgalmas munkájuk, kitartásuk, példa értékű elkötelezettségük előtt, amit együtt jóban, rosszban, a falu közösségét szolgálva, töltöttek.

A rendezvényen a házaspárt köszöntötte lányuk, Katika, aki – mint elmondta érdeklődésemre, ugyanabból a tanyából indult férjével a nagybetűs életbe. Egyik gyermekük a családjával itt él, míg a másik London közelében. Péter bácsiék nyolc dédunokának örülhetnek.

Bartyikné Barakonyi Katalin minden alkalommal lelkes résztvevője és segítője a falusi rendezvényeknek. Péter bácsi és Katika néni példáját követi, akik a helytörténeti állandó kiállításhoz képekkel, dokumentumokkal járultak hozzá. Katika néni gobelinjeiből, kézimunkáiból pedig önálló kiállításra került sor a falu Kultúrházában 2013-ban a Mosolygósabb Régióért Egyesület szervezésében.

A mostani közösségi nap főszervezője, Agócs Lászlóné képviselő asszony, megköszönve a rendezvény segítőinek munkáját, méltán emelte ki a nem lapistói lakos – Krausz János főzőmester folyamatos támogató közreműködését.

Krausz Jánost egy újsághirdetés irányította a lapistói főzőversenyre és 2021 nyara óta minden jeles alkalommal visszatér. A sok-sok díjjal, elismeréssel rendelkező pörkölt főző mester, kérdésemre elmondta, jól érzi magát a lapistóiak társaságában. Ritka, ahol ennyire vendégszeretőek, befogadóak a vendéglátók, igazi közösséget alkotnak a lapistói emberek – mondta.

Igen, ez az év volt az első, amikor a legtöbb felajánlás érkezett a helyiek részéről. Mondhatni, összeadták a rendezvényt. Csak így tovább, Lapistó! Köszönjük!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.