Várkonyi 100 – Hűség a gyökerekhez

Hogyan is kerültem a szomszédos városba? Régi kedves ismerősöm, ifj. Várkonyi István szívélyes meghívására. A meghívón az állt „Várkonyi 100” ünnepi műsor és könyvbemutató a csongrádi Csemegi Károly Könyvtárban.

Id. Várkonyi István író, költő, újságíró hosszú éveken át kísérte figyelemmel munkánkat, mi pedig megismerhettük, számos alkalommal közöltük tiszta életbölcsességeket sugárzó verseit.

Pista bácsi 1923. szeptember 21-én született Csongrádon, és egész életén át csongrádi maradt, de felesége révén Szenteshez is mélyen kötődött. A fia által szervezett megemlékezés, és az újabb, immár negyedik verseskötet megjelenése megkoronázta életpályáját. A csongrádiak mélyen tisztelik, és nem felejtik őt, bizonyítja, hogy nagyon sokan látogattak el a megemlékezésre. Fia a könyvtárba erre az alkalomra elhozta az édesapja munkásságához kötődő tárgyi emlékeket és dokumentumokat. Elmondta, hogy volt édesapjának egy katonaládája, amelyben a verseit őrizte. A könyvterjesztés volt a másik szakmája. Dolgozott könyvesboltokban, de egy időben bőrönddel járta a munkáltatókat, és a szellemi táplálékot a dolgozóknak árusította. Egyszer-máskor ő is elkísérte, hogy segítsen neki.

1999-ben a család, támogatói segítséggel megjelentette első verseskötetét Madárlátta kenyér címmel. 2004 áprilisában bekövetkezett sajnálatos haláláig még két kötetét vehette kezébe az olvasóközönség, gyermekverseit Harangvirág címmel, valamint 80. születésnapjára a Szívvel írott vallomásokat. Ezúttal fia gondozásában, a 100. születésnapra a legkorábbi versekből válogatott a szerkesztő bizottság egy kötetre valót Fábiánné dr. Szenczi Ibolya irodalomtörténész, tanár lektorálásával, aki az ünnepségen be is mutatta a Hűség a gyökerekhez c. kötetet, amelyből verseket idézett Illés Péter és ifj. Pintér Tamás. Pista bácsi verseit megzenésítve adta elő Csák László és Varga Zsuzsa.

A 20 évvel ezelőtti könyvbemutató videó felvételének részleteit is újranézhették az emlékezők.

Fábiánné dr. Szenczi Ibolya tanárnő beszélt a most megjelent kötet születéséről. – Ezeknek a verseknek jelentős részét 18-19 éves korában írta a szerző. A koránál érettebb gondolatok tanúskodnak arról, hogy Várkonyi Istvánnak nem volt könnyű élete. Kemény fizikai munkát végzett akkoriban, a napközben megfogalmazódott gondolatait este, éjszakai vetette papírra. 12 téma szerint a most megjelent kötet 150 verset tartalmaz.

Várkonyi István egész költészete örökérvényű üzeneteket fogalmaz meg a családszeretetről, az élet értelmezéséről, a szabadságvágyról, vagy a természet, a csongrádi táj, a Tisza vidék szépségéről. Nagy számban születtek Istenes versei is. Hazafias írásaiért 1946-ban letartóztatták, 1,5 év börtönbüntetésre ítélték, amit Szegeden kellett letöltenie. Azután hosszú évekig nem jelenhettek meg írásai. Népi író is volt, hiszen a népi élet szokásait, a régi foglalkozásokat, a néplélek számára fontos érzéseket és gondolatokat is versekbe, vagy novellákba foglalta.

A helyi iskolákban, irodalomórákon a tanulók ismerkednek a munkásságával, ápolva ezzel Pista bácsi emlékét. A kötet illusztrációit Huppauer Anikó készítette.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.