Mirhók a Kisérben

mirhok01.jpgAz ÁrpádNagyörvény utcák közötti mirhót a (Stammer Sándor) Farkas Antal  utcai nagy ártézi kút vize táplálta. Mellette laktak nagyszüleim, rokonaim. A talaj- és esővízben békák, piócák éltek. A Kurca magas vízszintjekor a halak is feljöttek a Stammer Sándor utcáig. A hajdani élővilágra emlékeztünk Farkas Eszterrel (Udvardi Istvánné). Szülei otthona a tiszta mirhók közelében volt.

Az 1970-es évekbeli mirhószennyezés körülményeit Dávid József Nagyörvény utcai lakos sorolta a 48-as körben egy lakossági fórumon, ahol a város akkori vezető tisztségviselői is jelen voltak. Dávid József tényeket vázoló és intézkedést sürgető javaslata meghallgatásra talált, azzal egyetértettünk sokan. A környezetkárosítók valószínűleg nem, mert ők nem változtattak a magatartásukon.

Napjainkban a mirhókban a Gógány, Nagyvölgy csatornák szennyezettsége miatt az élővilág léte lehetetlen. A medrekből kitakarított iszap újra szaporodik. A szagot a rend- és tisztaságszerető emberek is kénytelenek elviselni. Ezeket az árkokat, mirhókat, csatornákat mielőbb élővé kellene tenni?!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.