A jó magyar pörkölt titkai – Az idő érleli a legfinomabbá a húst
A nyár folyamán nem csak a családi ünnepek, de az aratás, a jó termés megünneplése is alkalmat ad a pörköltfőzésre. A Derekegyházi Húsvágó- és Feldolgozó Üzem Mintaboltjaiban 5 kg feletti tételben 1 hetes előrendeléssel szerezhetők be a pörkölthöz valók.
Ám mi is az igazán jó pörkölt titka? Tudakoltuk a szentesi, Zöldségpiac
melletti mintaboltban Szűcs Antal hentesmestertől.
– Akár bográcsban, akár lábasban főzzük a pörköltet, ne csak színhúsból
dolgozzunk! A csontoshús a pörkölt 30-40%-át adja. Először ezt tegyük fel a
bogrács aljába főni – tanácsolta.
– Ahogy a sonka főzésénél, itt sem igaz, hogy ahány éves az állat, annyi órán
keresztül kell főzni. Minél korosabb állatot vágtunk, annál finomabb,
szaftosabb lesz a pörköltünk. A birka, marha 3 éves kor alatt nem ajánlott
főzésre. Igazán finom pörkölteket 10 évesnél idősebb jószág húsából tudunk készíteni.
Jó, ha a sertés is legalább 1-2 éves. Otthoni tartásban ez megoldható. Az
általunk forgalmazott sertéshús nem éri el ezt az időt, így is 3 órahossza alatt
fő belőle készre a pörkölt. Minden esetben lassú tűzön főzzük a pörköltünket.
– Mit javasol a birka-, marhafaggyú használatáról?
– Ki-ki, ízlés szerint tegyen a pörköltbe faggyút is. Szükséges bele, mert az
adja meg a pörkölt jellegzetes illatát. Ugyanakkor ügyeljünk a csípősségre is,
amit jó magyar száraz csöves paprikával tudunk elérni.
– Mi a titka az igazán finom körömpörköltnek?
– Sokak ízlésének megfelel napjainkban, ha a körömpörköltet színhússal főzik
össze. A sertéskörmöket 1 órával korábban tegyük fel főni. A színhúst 1-1,5 óra
múlva tegyük hozzá. A körmöt hosszabb ideig kell főzni, azonban a kiváló
végeredmény érdekében érdemes ezt a megoldást választani.
A
szentesi Zöldségpiac melletti mintabolt kínálata megtalálható Csongrádon is a
Fő utca 20-24. szám alatt. A további mintaboltok: Kecskemét Piaccsarnok, Budai
u. 2, Szeged, Mars tér Nagycsarnok, a buszpályaudvar mögött. Jó egészséget
Mindenkinek, és továbbra is vigyázzanak egymásra!
Kép és szöveg: DT. x.
Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42125 online lapszámunk 3. oldalán.