Gondolatok – képek – dallamok…

… a Szerelem, Szeretet, Barátság, Test, Lélek témaköreiből címmel nagyszerű zenés – táncos estre került sor a Zöldág Hagyományőrző Szakkör és Barátai szervezésében, közreműködésével november 29-én szerdán este 17 órától a szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház Pódiumtermében.

A rendezvény címében szereplő fogalmakkal kapcsolatban irodalmi, képzőművészeti és népzenei (beleértve most a sanzonokat is) illusztrációkat hallhattak, láthattak a részvevők Hankó Györgyné szakkörvezető válogatásában, a magyar és a nemzetközi kultúra remekeiből.
Nem volt könnyű dolga, hiszen a CD korongra digitalizált 157 oldal terjedelmű – önműveléshez vagy társasági beszélgetéshez is használható gondolatsor bőven kínált lehetőséget a bemutatásra.
A kiadvány filozófiai, pedagógiai, egészségügyi, erkölcsi stb. szempontok alapján olyan művek részleteit tartalmazza az idézett források megjelöléssel, amelyek véleménye szerint 14 éven felül mindkét nem részére igen hasznos információkat tartalmaznak, ismereteik bővítéséhez, frissítéséhez, további sikeres életvezetésükhöz. Dokumentálják azt, hogy az életünk folytonos megújulás, melyben érzelmeink születésünktől halálunkig örömöket, feladatokat, és ezekből levonható tanulságokat is tartogatnak számunkra.
A CD kiadvánnyal kapcsolatban bővebb információt a Zöldág Hagyományőrző Szakkör hétfői és csütörtöki próbáin (16.30 – 18.30 között), ill. a következő elérhetőségeken lehet kérni: tel.: 06 30 317 70 94, e-mail: zoldag2011@gmail.com.
Részlet a „Válogatásból”, ami nem tankönyv, nem szöveggyűjtemény…

A képen Jász Kende András és Hankó Melinda Bóbita látható. A Gyertek lányok ligetre… gyermekdalt énekelték, miközben három szál piros rózsát feltűztek Kende kalapjára.

„Kicsi voltam, árvaságra jutottam,
Nagy koromba szolgálatra szorultam.
Megtanultam, hogy kell tűrni, szenvedni,
Azt is tudom, kit kell szívből szeretni.”
(Betyárdal / Erdőhát, Szatmár egyik tájegysége.)
* * *
„Elindultam hosszú útra egyedül,
Körülöttem borul az ég nem derül.
Én felültem a világ vad lovára,
De zabolát nem tettem a szájába.”
(Mezőségi népdal /
Románia.)
V. V.
(Fotó: Kocsis Ferenc)

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.