Ez a hét a pacal hete a Brillirnél!
Május 3-tól 6-ig a Brillir Kft. mintaboltjaiban 1400 Ft/kg áron vásárolható a pacal, s hozzá, helyi vágásból kapható a friss köröm. A részletekért, a ballagásra, családi ünnepekre nagyobb tételű rendelésekhez keressék előzetesen a mintaboltokat:
Szentesen a Rákóczi Ferenc utcában a Zöldségpiac mellett, Szentesen a Jókai utcai HUNOR COOP ABC Áruházban, Szentesen a József Attila utca 16, Nagymágocson a Kossuth utca 35, Csongrádon a Fő út 20-24. szám alatt, Szegeden a Mars téri Vásárcsarnok M1-es pavilonban, Budapesten a Lidl-ben (Megyeri út 53.) és Kecskeméten a Budai u. 2-ben.
Mióta eszi a magyar a pacalt?
“A gondosan elkészített csülkös vagy még inkább csülkös-velős pacal a világ legjobb ételei közé tartozik.” (Váncsa István)
Vajon mióta esznek a magyarok pacalt? Miért pacal a pacal? Csak a magyarok ismerik és szeretik ezt a különleges ételt? Kérdéseim megválaszolására kezdtem kutatómunkába.
A pacal szavunk a pocokos, pacakos, azaz hasas, bendős elnevezésből származhat, bár valódi eredete még nem tisztázott. A pacal a vágómarhák, ökrök és más kérődzők előgyomra, oltógyomra, a gyomor harmadik traktusa, amely alapos tisztítás után válik feldolgozható étel alapanyaggá. Már a mezopotámiaiak is fogyasztottak egy bizonyos pacha nevű ételt, aminek a pacal volt az alapanyaga. A pacha szó fennmaradt, napjainkra az ételen kívül számos jelentése, használata terjedt el a világon.
Nálunk a pacal fogyasztása az Alföldön jellemző leginkább. Zilahy Ágnes valódi magyar szakácskönyve 1892-es kiadásában leírja a pacalleves elkészítésének módját. A savanyú leves zöldségekkel gazdagon, egész tojással készül, tejfölös habarással, vagy rántással sűrítendő.
Sokáig a szegények eledeleként tartották számon a pacalt itthon és külföldön egyaránt. Ebből is látszik, hogy felhasználása szerte a világon a táj- és néphagyományok szerint a gasztronómia területén gyakori. A legkevésbé az USA-ban ismerik, az izraeliek pedig egyáltalán nem fogyasztják a pacalt. A lengyelek flaki, a törökök iskembe néven szolgálják fel kedvelt ételüket.
Napjaink egyik legnépszerűbb magyar étele a pacalpörkölt, amelyet önmagában puha kenyérrel vagy sós, köménymagos burgonyával szoktunk tálalni. A legfinomabb azonban a pacal köröm vagy csülökpörkölttel összefőzve. A pacalcsorba (leves) különlegessége a belefőzött borjúcsont. A szakirodalom azt tartja, hogy a „piszkos” szürke színű az igazi alapanyag, nem pedig a túlságosan kifehérített pacal.
Aki sokat utazik a világban, a legelőkelőbb szállodák éttermei étlapján talál pacalból készült ételeket. Ez is bizonyítja, hogy az élőállat feldolgozás során az állat minden hasznosítható részét értékként kezelik és hasznosítják a szakemberek, gondosan őrizve a régről öröklött hagyományokat.
Összeállította: Dömsödi Teréz
Megjelent a: http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41006 online lapszámunkban.