Ínyenc fogások családi lakomákhoz
Közeleg az év vége, a jeles névnapokra, az ünnepekre felkészülés okoz némi fejtörést sokunknak. A Brillir Kft. mintaboltjaiban – ahogy már megszokhattuk – mindig találunk valami egyedi, különleges ötletet. így van ez most is.
Önök már észrevették, hogy mi a különbség a bőrös malac és a bőrös sertés között? A Derekegyházi Húsvágó és Feldolgozó Üzem az utóbbit szállítja hetente mintaboltjaiba. A bőrös sertés húsa kiadósabb, kevesebb a sütési veszteség – árulja el Szűcs Antal, a Rákóczi utcai mintabolt üzletvezetője, kérdezősködésemre. A sertés (kb. 100 kiló körüli) bőrös legjava, az oldalas (nyers császár) abált szalonnának is kiváló, de sütni és tölteni is ajánlja.
– Én zöldségtöltelékkel szoktam tölteni, mehet bele mexikói, gomba, vagy bármilyen más otthon található zöldség felé. Ezeket picit előfőzöm, majd lecsurgatva sóval, borssal ízesítem, nyers tojás és áztatott zsemle hozzáadásával összeállítom. Ha van, savanyú uborka csíkokat is vághatunk hozzá az íze miatt. A felszúrt, húsos szalonna közé betöltjük a masszát, majd összekötjük a húst és kívülről is befűszerezzük. Előtte érdemes megszurkálni, hogy a zsír majd kisüljön belőle. Célszerű spárgával átkötözni, a spárga, szeletelés előtt szépen leválik róla.
– Ez a vastag hús mennyi idő alatt, és milyen praktikák mellett készül el?
– A teljes elkészítési ideje, lassú sütés mellett kb. 4 óra. Alufólia alatt másfél órát pároljuk az egyik oldalán, majd megfordítjuk a húst, és ezen az oldalon is pároljuk. Ezután szép fokozatosan sütjük pirosra a kb. 150 fokos sütőben. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni, végül szeleteljük.
– A sertés másik része a bőrös karaj, amit szeletekben süthetünk, de tölthetjük is pl. sütnivaló kolbásszal. Kb. 3 óra sütést igényel. A harmadik része a sertésnek a bőrös comb vagy lapocka, tűzdelve vagy simán, sütni javasolt, de pörköltnek is kiváló – tudtuk meg.
Szűcs Antal azt is elárulta, hogy a bőrös comb egészben, kemencében sütve az igazi, persze a sütés előtt 2-3 nappal hagynunk kell pácolódni.
– Sok sikert az újabb ötletekhez!
Kép és szöveg: dite x.