Kétnapos szilvaünnep Szarvason
Szeptember 9-én és 10-én szilvaszüret utáni hangulatba öltözött a szarvasi Vajda Péter Művelődési Központ és környéke. A Kossuth téri fesztiválsátor közelében felvonultak a térség (Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros) kertbarát körei, szilvalekvárt főztek, szilvás sütiket tálaltak fel, és elhozták kertjük legszebb gyümölcseit. Népművészeti vásár, finom ételek és érdekes műsorok csalogatták a térre a város lakóit és vendégeit.
Kovács Ivánné Szentesről érkezett népi iparművészeti tárgyaival a nyolcadik alkalommal megrendezett szilvanapokra Szarvasra. Már törzsvendégnek számít. Csakúgy, mint tavaly, idén is nagy érdeklődés kísérte a szebbnél szebb portékákat.
Zöldi Lászlóné szintén Szentesről érkezett. Először mutatta be itt kedvenc hangszerét, a tekerőt. Játékát sokan megcsodálták. Újdonságként hatott a szarvasi emberek körében is a hajdan térségünkben oly elterjedt népi hangszer.
Ezúttal is sláger volt a szilvásgombóc. A jókora falatokat persze több harapással lehetett eltűntetni, ám talán az sem volt mellékes, hogy darabjához hatvan forintért lehetett hozzájutni. Ez a tény azonban senkit sem zavart, elvégre egy évben egyszer van Szarvason Szilvanap.
Nagy keletje volt továbbá az egyes bio-lekvároknak és italoknak is. A minőségi termék és az egészséges életmódra törekvés találkozott a mostani szilvaünnepen. Itt jegyezzük meg, hogy számos kapcsolódó program között került sor a Lengyel Palotában a gazdatalálkozóra, ahol a téma az agrár környezetgazdálkodás, ezen belül is a termálvizek hőhasznosítása volt. A témában dr. Gombos András (földink) államtitkár tájékoztatóját hallgathatták meg az érdeklődők.
S délutánra bizony az üstökben elkészült a kellemesen illatozó szilvalekvár, amit a gondos főzőasszonyok éppen üvegekbe szortíroznak. Közben ki-ki nézelődhetett, szórakozhatott a színpadi műsorok során, a gyerekek pedig a művelődési házban ingyen internetezhettek. Prohászka Béla mesterszakács irányításával kezdetét vette aszaltszilvából egy rendkívül ízletes krémleves elkészítése. A dolog érdekessége, hogy kétezer adag étel főtt egy óriási üstben. Babák Mihály polgármester is ott szorgoskodott az üst körül.
Valahogy így nézett ki a koradélutáni nyüzsgés. Sátrak, emberek mindenfelé. Senki sem tétlenkedett…
…mert mindenki egyszerűen csak jól érezte magát.
A The Indian’s tagjai már néhány éve hazánkban élnek abból, hogy saját népi kultúrájukat népszerűsítik. Ruházatuk marhabőr, hangszereik: furulya, kena, szamponya, vagy a talyon jellegzetes kifejezője a természet hangjainak.
A Parno Graszt roma népzenét játszik, hatalmas sikerük volt.
Ezúttal ismét sikerült túlélni Bagi-Nacsát. Mit mondják, a fiúk finoman szólva szabadszájúak.
Az eseményeket eddig gyűztük képpel követni. Még egy fontos dolog: a pálinka minősítés eredménye. Harmincöt pálinkafőző két kategóriában nevezett. A szilvapálinkák készítői közül bronz minősítést ért el Hajdú Pál, ezüstöt Kovács Imre, aranyat pedig Huszárik Mihály. Az egyéb gyümölcsből készült pálinkák mesterei pedig: bronz minősítéssel Gáspár Tamás és Demcsák János, ezüsttel büszkélkedhet Hidasi György, míg arannyal Limaj Pál.