Elegendő magyar paradicsom és paprika lesz a zöldségpultokon
A Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. szentesi szakmai napján elhangzott: az előrejelzések szerint tavasztól őszig elegendő mennyiség áll rendelkezésre paradicsomból és paprikából a hazai fogyasztók számára, a termésmennyiség kisebb részét pedig exportpiacokon értékesíthetik a termelők.
Összességében jó évet zártak tavaly a paradicsommal, paprikával foglalkozó termesztők, összegzett Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere a szentesi szakmai napon. Bár a hozamokat csökkentette a forró nyár, az árak a legtöbb zöldségfélénél elfogadhatóak voltak. A szakemberek erre az évre is hasonló szezont várnak. Paradicsom esetében az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a hajtató felület, idén nem éri el a 400 hektárt, viszont a termésmennyiségek többszörösére nőttek.
– Napjainkra töredékére csökkent a hagyományos fűtetlen fóliás termesztés aránya, a hazai ágazat nagy része modern, zárt termesztéstechnológiára állt át – mondta Antal Gyula. – Az üvegházi, hidropóniás termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot, ezáltal növekvő versenyképességet nyújt. Míg a hagyományos talajos termesztés esetében a termésátlag 15-20 kilogramm négyzetméterenként, addig az intenzív, talaj nélküli termelésnél megközelíti az 50 kilogrammot. A szükséges tápanyagok tudatos, optimális adagolásával a növény minden igényét ki tudják elégíteni akár 10-11 hónapon keresztül, ezáltal kiváló íz és minőség jellemzi a termést. A gazdag beltartalmi értékek elsősorban attól függnek, hogy érett termés kerül-e a fogyasztó elé, vagy pedig utóérlelt és több ezer kilométerről importált. Ezért is tanácsoljuk mindenkinek, hogy a jó minőségű hazait válassza a sok esetben bizonytalan külföldi helyett.
2016-ban az előrejelzések szerint 120-130 ezer tonna paradicsomtermés várható, amelynek első képviselői április végétől már elérhetőek a piacokon. Ez a mennyiség a magyar fogyasztói igényekre elegendő, és kisebb részét még keleti országokba exportálni is tudják a gazdálkodók.
Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke a paprikatermesztés lehetőségeiről szólva elmondta: a fóliasátras, vagy üvegházi termesztés kevésbé függ az időjárástól. Az enyhe tél miatt azonban több kárte-vő is megjelent, és a téli hónapokban a sokéves átlagtól jóval alacsonyabb fényerősség is gondot jelentett a fűtött termesztésben. Emiatt valamelyest csúszott a szüret. Idén megközelítőleg a tavalyi mennyiségeket ültették ki a gazdálkodók, a fóliaházakban már meg is kezdődtek a betakarítások. A hajtatott paprika mintegy 1500 hektáron terem 2016-ban, hacsak rendkívüli helyzet nem lesz, akkor 170-180 ezer tonnás termésmennyiség várható, amelyből 25-30 ezer tonna kerül exportra. Szabadföldön 1000 hektáron termesztenek paprikát.
– A termésmennyiség negyven-negyven százaléka kápia, illetve paradicsompaprika. A többi a tv és egyéb fajtákból kerül ki. Idén a tv paprika termőterülete csökkent, a kápiáé valamelyest nőtt – mondta Ledó Ferenc. – Belföldön is egyre keresettebb a színes pritamin paprika és a kaliforniai, de ezek nálunk egyelőre nem igazán terjedtek el, pedig Európában nagyon közkedveltek. A hegyes erőspaprika 100-120 hektáron terem, ennek 98 százalékát belföldi piacon értékesítik. Sz. G.