Egy kis fagylalt történelem – Tűz, jég, szín, Szin-es
Hirtelen tört ránk a kora nyári idõjárás. A tavaszi ruhák jó részét a szekrényben felejthettük, nyárias könnyedséggel állunk meg, hogy a megnyílt fagyizók korai kínálatába belekóstoljunk. Errõl jutott eszembe, vajon mi lehet az oka az édes különlegességek egyre nagyobb kínálatának, hiszen nem volt ez mindig így.
Molnár Lívia segítségével, aki a Talmácsi fagylaltokat forgalmazó Szin-es Cukrászda üzletvezetõje, felidéztük kicsit a fagylalt fogyasztás történetét.
– A fagylalt gyártás rengeteget fejlõdött az évtizedek során. Régen, amikor még 1,50 forint volt egy gömb, ún. mélytégelyben árulták a fagyit, és a klasszikus vanília, csoki, puncs, karamell, tejes finomságokhoz egy-két gyümölcsös újdonság, mint a citrom, eper, esetleg málna, csatlakozott. Sokan emlékszünk még ezekre az idõkre.
– A szakmaiság hogyan nyilvánult meg ekkor, és hogyan nyilvánul meg ma?
– Nagyon komoly jelentõséggel bírt, hiszen kézmûves fagylaltok készültek, nem csak ekkor, késõbb is. A forradalmi áttörést a hûtõpultok megjelenése hozta, hiszen a szakmai tudás egyik fontos mércéje lett kitapasztalni, megtanulni, hogy a különféle fagylaltok azonos hõmérsékleten egyformán kiváló állagúak maradjanak és kellemes, finom ízélményt nyújtsanak a hûsítõ finomságok kedvelõinek.
– Jól gondolom, hogy ez az idõszak is már történelem?
– Valójában igen, pedig kb. 10 évvel ezelõttrõl beszéltem. Ma az alapanyaggyártás fejlõdésének korszakába értünk, lényegesen könynyebbé vált fagylaltot készíteni, hiszen az alapanyagok sokasága, különlegessége már elõre, laboratóriumi pontossággal eltervezett. A vásárló a bõségbõl két szempont szerint választhat: vagy olcsó, hideg és édes, vagy inkább klasszikus cukrászdai kézmûves minõséget fogyaszt szívesebben.
– A Szin-es Cukrászda kínálata hol foglal helyet a helyi palettán?
– A Talmácsi Cukrászat fagylalt kínálatát forgalmazzuk, vagyis a saját mûhelyükben, a saját receptúrájuk segítségével, a klasszikus értelemben vett kézmûves technológiával dolgoznak. Így nálunk a klasszikus fagylaltok is a napi kínálat részei, gyümölcsös fagyijaink pedig valódi gyümölcsöket tartalmaznak. Mindig kapható Wellness fagyi, gondolva a glutén-, laktózérzékeny vendégeinkre. Ez a termék semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A gyerekek kedvéért a modern ízvilág újdonságai is jelen vannak – válaszolta.
– Mindemellett a márkaépítés, a hagyománytisztelet a legfontosabb üzenetünk, pontosan tudják ezt törzsvendégeink. Ez nem csak a fagylalt kínálatunkra igaz – tette hozzá.
Valóban, hiszen sok kedves régi tárgy, fénykép teremti meg kint és bent a kellemes, nyugalmas, családi beszélgetések hangulatát. A fagylalt kelyhet, igényeink szerint díszítve, kényelmesen kanalazhatjuk, és a kávéhoz diannás cukorkát kapunk.
A szezon slágerei, a fagylalt desszertnek számító jegeskávé, vagy a tûzjégkávé, frappé, kellemes kényeztetés. Az italok bõséges választékában ott a hûsítõ limonádé, a klasszikus és színész fröccs, a sör, valamint számos jeges nyári alkoholos frissítõ.
A pihenés, a séta úti célja legyen idén is a Szin-es Cukrászda, amely színesebbé, ízletesebbé teszi számunkra a meghitt pillanatokat.
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz (x.)