(8.) A hentesmester tanácsai – Fontos tudni húsvét előtt

A Brillir Kft. mintaboltjai húsvéti kínálata.A Brillir Kft. Derekegyházi Húsvágó és Feldolgozó Üzeme mintaboltjai gazdagon kínálják a húsvéti ünnepek legnépszerûbb étel alapanyagait. Így óriási a választék a hagyományos (6-8 hét) érlelésû, sóéretten keményfa fûrészporral füstölt, nagyapáink hagyományos ízvilágát õrzõ nagy és kisebb méretû parasztsonkákból, hálós sonkákból. A méretes parasztsonkák felezve is megvásárolhatók.

Szûcs Antal hentesmester a Rákóczi utcai mintaboltból felhívja a vásárlók figyelmét, hogy az ünnepi birkahúsra a megrendeléseket legkésõbb kedden adják le nála, ill. bármelyik Brillir mintaboltban.
– Ezeket az ünnepi húsféleségeket mennyi ideig kell fõzni, hogy megfelelõ puhaságú, állagú legyen az ételünk?
– Nem igaz az a mondás, hogy ahány kilós a sonka, vagy ahány éves a birka, annyi ideig kell fõzni. Az általunk árusított birkahús 3-4 évesen vágott, minõségi szép hústermék. Elkészítésére 3,5-4 órát kell szánni. A normál parasztsonka vagy a kocsonya 5-6 óra alatt fõ finom puhára. Hústûvel folyamatosan tudjuk ellenõrizni a hús puhulását. A legkisebb sonkák fõzési ideje is legalább 3 óra – ismertette.
– Mire ügyeljünk a hálós sonka esetében?
– Amikor elkészült, hagyjuk a levében kihûlni. Ha forrón vennénk ki a lébõl, a háló tönkretenné a sonka felületét, sõt a sonkánk szét is nyílna. Nem tudjuk gusztusosan tálalni.
Milyen további siker termékeket ajánl még az ünnepre?
– Kapható csemege lángolt kolbász, amely sonkalében fõzve a húsvéti fõtt tojás mellé kínálható. Sokan választanak füstölt csülköt, a füstölt hús élményéért, a felhasználhatóság bõséges lehetõségei miatt. Népszerû húsvétra a füstölt oldalas, a füstölt tarja pörkölt, húsos ká-poszta, bab vagy lencse étel gazdagítására.
Mit tehetünk, ha elszámítottuk magunkat, vagy csak megmaradtak ételeink az ünnep után?
– Lefagyaszthatjuk pl. a sonkalevet, késõbb bableves alapjaként felhasználhatjuk. A megmaradt birkapörköltbõl készíthetünk palóclevest. Ha nem fõztük meg a teljes sonkát, ezt a terméket száraz hûvös helyen eltárolhatjuk, hidegtálakhoz, szendvicsre nyersen is szeletelhetjük, késõbb is megfõzhetjük.
Az ünnepi menühöz használható tanácsra van szüksége? Kérdezze bátran Szûcs Antal hentesmestert a piac melletti Brillir mintaboltban.
A Brillir Kft. dolgozói örömteli ünnepi készülõdést és áldott ünnepeket kívánnak a Vásárlóknak és az Olvasóknak!
Kép és szöveg: (dite) x.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.